Foto: Robin Roots
Tele
26. september 2017, 09:20

„PEALTNÄGIJA“: Tallinna linnalt saab soodsaid üüripindu mitu teletähte (26)

Viimane „Pealtnägija“ lahkas, kuidas Tallinna linn teeb soodsate üürilepingute näol sisuliselt kingitusi, kusjuures mõnel puhul lõhnab asi korruptiivselt. Rohkem kui 300 lepingu hulgas Kesklinna piirkonnas on mitmete avaliku elu tegelaste seas ka mitu tuntud teletegijat, kirjutab saate meeskond enda Facebooki lehel.

Peeter Võsa MTÜ Noorte Loojate Ühendus üürib linnalt Pikk tn 72 varjendit. Pikalt riigikokku kuulunud keskerakondlane sai üüripinna 2013. aastal otsustuskorras tingimusel, et esimese aasta jooksul investeerib Paksu Margareta kõrval asuva varjendi remonti 30 000 eurot. Varjendit pidi kasutatama „laste, noorte, täiskasvanute ja eakate õppe- ja enesetäienduskeskusena, kus kunsti ja käsitöö kaudu edendatakse ja säilitatakse meie pärandkultuuri“. Varjendi üürihind on hetkel 1,31 eurot ruutmeetri eest ehk kokku 116,4 eurot kuus.

Võsa, kes kandideerib kohalikel valimistel, ei soovinud teemat „Pealtnägijale“ kommenteerida ega varjendit näidata, mistõttu jääb segaseks, milline „pärandkultuuri edendamine“ varjendis praegu käib.

Üürileping linnaga on ka saate „Subboteja“ tegijate Aleksandr Zukermani ja Mihhail Vladislavlevi firmal, mis on teinud muuhulgas Keskerakonna reklaame. Ettevõte üürib Torupilli asumis linnalt 235-ruutmeetrist büroopinda hinnaga 3,68 eurot ruutmeeter. Huvitav on, et firma Subbmedia ei saanud üürilepingut otse, vaid antud pinnale võitis enampakkumise ja sõlmis 2014. aasta mais lepingu hoopis teine firma, kuid juba sama aasta juunis anti kolmepoolse nõusolekuga üürileping edasi Subbmediale. „Pealtnägijal“ ei õnnestunud Subbmedialt sisulisi kommentaare saada.

Teletegelaste rea lõpetab üllameelse žestiga Katrin Lust, kelle firma OÜ Linda üürib 50 euro eest kuus ajutiselt Kadriorus pisikest äripinda, et majutada ühte oma saate tegelast, kes sattus eluraskustesse. Lusti sõnul on tegemist heategevusliku projektiga.