Eesti uudised
26. september 2017, 00:01

LIIKLUSKAOS TULEKUL: autojuhtidel tasub neljapäeval ja reedel Tallinna kesklinna vältida (29)

Nädala lõpus saabuvad Tallinnas peetavale digitaalvaldkonna tippkohtumisele 30 delegatsiooni eesotsas riigipeadega, mistõttu annab politsei mõista, et liikluses on oodata parajat kaost. „See, mis nüüd neljapäeval ja reedel Tallinnas olema saab – ma arvan, et ma ei liialda, kui ütlen, et see on enneolematu,“ sõnab Põhja prefekt Kristian Jaani.

Kristian Jaani võrdleb reedel toimuva tippkohtumise köögipoolt spordivõistlustega, mille lõpp on alati suur ja vägev. Põhja prefekt selgitab, et kohtumisele tuleb kokku 30 riigipea või Euroopa Liidu jaoks tähtsa tegelasega delegatsiooni, kellest paljud jõuavad Tallinna juba neljapäeval. „Autode hulk [ühe delegatsiooni kohta] võib olla paarist [kuni] üle kümne – see oleneb sellest, kui suur on selle riigi enda delegatsioon, kes siia parajasti tuleb. Liiklusesse tuleb delegatsioonidega juurde 200 autot,“ kirjeldab Jaani, kelle kinnitusel tuuakse sel puhul lisajõuks Tallinna 1000 inimest, sealhulgas ligi 800 politseinikku.

Ta lisab, et eraldi autodega sõidavad vaid kaitsealused inimesed. Teisi veetakse ringi bussidega. „Riigipäid ei saa panna bussi,“ avaldab politseinik muheledes kahetsust. „Meie tahaksime nad kõik panna ühte bussi.“

Avalikkusele on praeguseks teada, et kohale tulevad näiteks Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Suurbritannia peaminister Theresa May. 

Delegatsioonid võivad liikuda oma autodega sisuliselt üksteise järel, mistõttu võib Jaani sõnul tekkida olukord, kus muu liiklus jääbki mõneks ajaks seisma. „Võib tekkida olukord, kus ei ole mõistlik vahepeal trassi avada. Kui ma räägin, et Tartu maantee on mingitel aegadel kinni, siis kõige äärmuslikum variant on, et Tartu maantee on kinni neljapäeva pärastlõunast kuni õhtuni ning reedel terve päev,“ sõnab Jaani, andes mõista, et ilmselt nii siiski ei lähe. „Varem või hiljem pääsevad kõik läbi, aga see võib võtta hirmus kaua aega.“

Kui väiksemate kohtumiste puhul on delegaatide transportimiseks kasutatud trammiteid, siis seekord ei ole see politsei sõnul otstarbekas, sest see halvaks ühistranspordiliikluse.

Prefekt soovitab võimaluse korral vältida lennujaama ja kesklinna vahelist teed ning üldse kesklinna. „Hiltoni ja Radissoni hotellide ümbruses on osa liiklusest suletud juba neljapäevast,“ märgib ta. Neljapäeva õhtul kella 18–20 ajal liiguvad tähtsad külalised Kadrioru lossi õhtusöögile, mistõttu võib esineda liiklusseisakuid Pärnu, Tartu ja Narva maanteel. Weizenbergi tänav on selleks puhuks üldse suletud.

„Põhja puiestee alates Sadama tänavast kuni Kalaranna tänavani on suletud juba reede hommikust,“ kirjeldab Jaani, täpsustades, et jalgsi saab piirkonnas siiski liikuda. Reede hommikul võib lisaks kesklinnale olla liiklus häiritud ka teedel, mis viivad Tapale ja Ämarisse, mida mõned delegatsiooniliikmed plaanivad külastada. Pärast seda antakse ministeeriumite ühishoones (loe: superministeeriumis) pressikonverents, mis võib liiklusseisaku tuua ka selle lähistele.

„Reede hilisõhtul enamik [külalisi] siiski lahkub,“ sõnab Jaani, et pärast kohtumisi Kultuurikatlas sõidavad mitmed külalised otse lennujaama. „Paljud liiguvad hotelli. Õhtul on osa avaldanud soovi minna [Saku suurhallis toimuvale] Stingi kontserdile ja nii edasi. Ehk neid erinevaid liikumisi on ka veel reede õhtul.“

Jaani sõnul pole plaanid siiski kivisse raiutud ning neisse võib tulla muudatusi. Jooksvalt saab infot jälgida politsei kodulehelt ja sotsiaalmeediast. „See on viimane pingutus ja loodan isiklikult inimeste poolt hästi suurt mõistmist.“

Kohtumisega seoses on räägitud ka tavapärasest karmimast dokumendikontrollist. „Eesti politsei saab praegu väga hästi inimesi tuvastada ka oma autos olevate süsteemide kaudu,“ ütleb Jaani. Tavapärasest suuremat kontrolli tehakse näiteks Läti piiril ning sadamas. Sadamas pööratakse suuremat tähelepanu ka sellele, kas inimene, kes pileti soetas, sellega ka päriselt reisib.

Kas tänaval kontrollitakse ka autosid? „Kui sa ikka mitte millegi halvaga silma ei hakka, siis ei kontrolli sind keegi niisama,“ kinnitab Jaani.