KÕDITA OMA MEELI: Mait Trink on keetnud kokku kastmeid eri roogade ja meeleolude tarbeks.

Foto: Aldo Luud
Inimesed
25. september 2017, 04:00

Olustvere hoidistemessil suunasid maitset tšilli ja Mait Trink

Astelpaju ja karulaugu kõrval on eestlase rahvusmaitse kujundajaks kerkinud tšilli – selles võis laupäeval veenduda iga Olustvere hoidistemessi külastaja. Tšilli tulist tervitust võis kohata nii moosides kui ka viinas, nii vorstis kui ka kastmes.

Messil kohtuniku rolli täitnud Dimitri Demjanov tõdes, et tšilli on igati lugupidamist väärt köögivili, ainult et tuleb õppida teda parajal määral doseerima.

Loomulikult olid esindatud ka hoidised, mis valmistasid rõõmu neile, kes ei tulnud otsima teravaid elamusi.

Demjanovi juhitud kohtunikekogu tunnistas pakututest parimaks maitseks Mait Tringi meisterdatud rabarberikastme vürtsköömnetega. Eriauhinna pälvis tunnustatud hoidisespetsialist Aime Lilleväli oma kirsi-punapeedimoosi eest.

Iga külastaja sai messil kogetud maitsetest anda üles enda lemmikud ja nii selgusid rahva soosikud. Mitmesaja hoidise hulgast tunnistas vox populi parimaks soolaseks maitseelamuseks oad hapus leemes. Magusatest suutäitest erutas inimesi enim astelpaju-kookosemoos ja suurimaks üllatajaks peeti takjajuurekeedist ebaküdooniaga.

Korraldaja Tiina Randaru hinnangul käis messilt läbi vähemalt 4000 inimest.