Raekoja plats Keskaja päevade ajal. Pilt on illustreerivFoto: Alar Truu
Tele
20. september 2017, 21:05

„Pealtnägija“: vanalinnas saab mõni ärimees pinda üürida võileivahinnaga (25)

Tänane „Pealtnägija“ rääkis kahtlastest üüritehingutest, millest paistab, et mitmed väga magusad üüripinnad Tallinna vanalinnas on erakordselt soodsatel tingimustel ja sageli väga pikaks ajaks välja üüritud Keskerakonnaga sõbralikes suhetes olevatele ärimeestele. Mõnes kohas lõhnab asi lausa korruptiivselt.

Näiteks spordimees ja restoranipidaja, ühtlasi Keskerakonna liige Aivar Kuusmaa, kes peab Raekoja platsis restorani Kaerajaan, maksab üüri 24,52 eurot ruutmeetri eest. Kui see ei veel väga kummaliselt ei kõla, siis naaberkohvik maksab umbes kaks korda sama palju.

Lisaks soodsale hinnale on huvitav see, et üürilepingu jätkamise poolt hääletas linnavolikogus ka Keskerakonda kuuluv Kuusmaa ise. Tõsi küll, „Pealtnägijale“ tunnistab Kuusmaa, et ehkki tema häälest midagi ei olenenud (otsus võeti vastu ühehäälselt), ei olnud hääletuses osalemine temast eetiline tegu.

Huvitavaid üürihindu leiab piirkonnas mujaltki. Näiteks Kehrwiederi kohvik maksab linnale üüri 71 eurot ruutmeetri eest, kuid ärimees Aleksander Kofkin maksab pinna eest, mis asub mõned meetrid eemal, vaid 43 eurot ruutmeetrist.

Ajaloolise Raeapteegi eest saab linn suisa sandikopikaid - 4 eurot ruutmeetri eest. Kusjuures ülejäänud maja eest, milles apteek asub, küsib linn ruutmeetri eest kõigest 0,96 eurot. Ka on paljud üürilepingud üllatavalt pikad - näiteks keskerakondlasest ärimees Arvo Haugi leping Laial tänaval asuva maja rentimiseks sõlmiti 99 aastaks, samuti ülisoodsatel tingimustel.

Kesklinna vanema asetäitja Jüri Lump selgitab, et 1990. aastatestki pärit ülipikad ja suhteliselt soodsad üürilepingud on selle tulemuseks, et vanalinna majad vajasid hädasti kordategemist ja kõpitsemist, linnal aga selleks raha polnud. Seega on tehtud kokkulepped, et üürnikud korrastavad maja, kuid hinnad on soodsad. Siiski võib „Pealtnägijast“ näha, et paljud hea hinnaga rentijad on just keskerakondliku linnavalitsuse sõbrad ärimaailmast.

Endine linnapea Edgar Savisaar ei soovi „Pealtnägijale“ kogu teemat üldse kommenteerida.