Mare Vint möödunud reedel Kumu fuajees juubelit tähistamas.Foto: Gennadi Baranov
Eesti uudised
19. september 2017, 07:52

KES TEEB, SEE JÕUAB: graafik Mare Vint tähistab juubelit kolme näitusega (2)

Eesti üks tuntumaid graafikuid Mare Vint, kes tähistas 15. septembril 75. sünnipäeva, on pannud oma taiesed korraga välja kolmes Tallinna galeriis.

Möödunud nädala lõpust on Vabaduse galeriis valla näitus „Valged linnad“, mis koosneb põhiliselt samanimelise, Vahemere reisidest inspireeritud sarja töödest ja muudest viimase aja töödest – värvilistest pliiatsijoonistustest lõuendil, aga ka ofsetlito tõmmistest.

Samuti avati eelmisel nädalal Jaani kiriku galeriis väljapanek „Valgus“, kus näeb Mare Vindi täid sarjadest „Valgus“ (1997–1998, lito ja tušš), „Maa ja taeva vahel“ (1999–2010, lito ja koloreering) ning „Park“ (2009, mustvalged tušijoonistused). 

Mare Vint möödunud reedel Kumu fuajees juubelit tähistamas. Foto: Gennadi Baranov

Näitusi saab külastada kuni 4. oktoobrini. Neljapäeval, 28. septembril, kell 18 toimub Jaani kirikus vestlusõhtu Mare Vindiga, mida juhivad galeristid Erkki Juhandi ja Reet Varblane.

Kolmas Mare Vindi näitus on Kumu neljandal korrusel üleval juba juunikuust. Anu Allase kureeritud „Dialoog. Mare Vint ja Jaanus Samma“ on valminud koostöös noorema põlvkonna kunstniku Jaanus Sammaga, kelle seinasuurusest pargivaatega fotost ning kahest klassitsistlikust skulptuurist koosnev installatsioon kommenteerib Mare Vindi loomingut. Näitus jääb avatuks jaanuarini.

Heliloojad Sven Grünberg ja Olav Ehala Mare Vinti juubeli puhul õnnitlemas. Foto: Gennadi Baranov

Mare Vint (neiupõlvenimega Mänd) lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 1967. aastal. 1967–1969 töötas ta Tallinna 46. Keskkoolis kunstiõpetajana, pärast seda on tegutsenud vabakunstnikuna, esinedes nii Eestis kui ka välismaal litode, serigraafiate, tuši- ja värvipliiatsijoonistustega. Vint on Eesti Kunstnike Liidu liige 1973. aastast.

Tema joonistused ja graafilised lehed kujutavad loodusmotiivide ja arhitektuursete elementide kooslusi, pargimaastikke ja aiavaateid ning otsivad neis kujundites korduvust ja korrapära.

Mare Vint on olnud abielus graafik Tõnis Vindiga ning maalikunstniku ja graafiku Andres Toltsiga (1949–2014). Aastal 2015 pälvis ta presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Mare Vint 2013. aastal ateljees. Foto: PEETER LANGOVITS / POSTIMEES