Inimesed

Vaid vanemlik tarkus – siiralt kuulamine, soov mõista, rahulik enesekehtestamine ja koostöö lapsega hoiab teda digimaailma uppumast

„Kui sa ei luba mul arvutis olla, jooksen kodust ära ja lähen sõpradega kanepit tõmbama!“ (36)

LISA KOMMENTAAR

Toslem17. september 2017, 17:41
Tore, et Saagim seda artiklit reklaamib.
vana kuri ise...17. september 2017, 16:43
Varasemalt lubati mul arvutit kasutada ainult 60 minutit päevas. Igav oli... Käisin väljas ja tegin pätti ,et igavust peletada. Loomulikult sisaldas minu tegevus igasugust lõkete tegemist ja patareide ja aerosooli pudelite lõkkesse loopimist, seinte sodimist jne. Emal sai lõpuks villand ja ütles ,et istu parem arvutis ehk siis jäävad jamad ära...
Psühholoogid 17. september 2017, 16:16
ongi vastutavad selle eest mis toimub. Lapsed räägivad, kõik on lubatud. Varsti jõuamegi sinna kus vanemate teadmised ja oskused ei ole vajalikud. laps sünnib ja juba jagab korraldusi! Olgem ausad kes jõuab kogu elu nendega mängida, põimida ja ja diplomaaditseda. Kindlad piirid ja räägid siis kui on midagi tõesti tarka ja arukat öelda. Muidu ongi juba, et kõik räägivad ja saavad suureks tõmbavad oma jutuga oma vanemad ka ribadeks. Psühholoogid peaksid kõikide nende lastega ise tegelema niikaua kuni laps saab minna tavakeskkonda ja seal enam probleeme ei teki, siis on neist ps. kasu. Niikaua kuni nad ise jutustavad hakkavad need lapsed ka neil põimima ja jutustama mis pole kunagi kuhugi viinud.
Jaak17. september 2017, 10:27
Vanemad peaksid selgeks tegema mõiste - vastupidine psühholoogia.
See on kindlasti parem lahendus kui ähvardamine või keelamine.
Ma annan tasuta head nõu - järgmisel korral ütle lapsele, et ta tooks kanepit emmele/issile ka, et siis õhtul koos telku ees kimuda.
Või siis näiteks võtab emme/issi oma läppari ja istub ka seal just nendel hetkedel, kui peaksid võsukestele näiteks süüa tegema.
Proovige neid nippe ja tulemused on üllatavad ;)
Wikipedia17. september 2017, 11:56
Laps saadab emmele-issile selle jutu peale uksetaha narkoparuni ja need ostavad juba hirmuga. Ja vaevalt et emme-issi jäksavad oma läppariga neid lapse arvutist tulevaid pornohäälitsusi kuigi pikalt taluda - kobivad voodisse esimese viie minutiga.
Muigega17. september 2017, 09:59
Ah, et arvuti eest ei saa ära. Arvuti tuleb nii sättida, et see mingi aja pärast ei näita, ja kõik. ja kui arvuti ei näita, siis mida emme saab teha. Ega ta arvutispets ole.
17. september 2017, 09:29
Kellega ta seda pläru tirib ,kui see ainumas sõber on arvuti ?
Enn17. september 2017, 09:18
Aastaid tagasi sellises eas tüdrukud viskasid kanadele teri ette ...
uu 17. september 2017, 09:12
kaastunne emadele.
Kui suur rõõm oli hoida kätel seda kolmekilost pambukest. Milline õnn. Ja kui vähesteks aastateks seda jätkub.
Edaspidi oled vaid tüütus ja mittevajalik noore elu rikkuja.
17. september 2017, 09:28
ja keda siis ignoreeritakse heli- ja kuulikindlalt, nii kuidas noor inimene jaksab. Ignoreerimine on moes, see vabastab neid vastutusest ja vastamisest. Äärmisel juhul loobivad oma vanematele kusagil digimaailmas ka diagnoose, et selliste vabandustega neid üldse oma elust välja lülitada.
Tähelepanek17. september 2017, 08:19
Üldiselt pidi see narkomaania olema rohkem venelaste probleem. Mina pole seni veel eestlasest narkomaani näinud. Eestlased joovad alkoholi ja suitsetavad, venelased ja kilid narkotitsevad.
priit17. september 2017, 07:48
ja17. september 2017, 09:58
kohe on lastekaitse kohal ja vanematel jama kui palju.
17. september 2017, 10:12
ON ette tulnud neid juhuseid
priit17. september 2017, 07:46
Heaga saab paremini17. september 2017, 11:42
Rihm ajab just vastupidi veel rohkem trotslikumaks.
Rihmaga pek sa, siis hakkab laps viha enda sees hoidma ja võib seda viha
nii ka aastaid hoida, kuni plahvatab ekstreemselt.
Parem on lapsega koos huvitavaid asju ette võtta.
Heaga saab paremini17. september 2017, 11:48
Minu nooruse ajal olid meie piirkonnas, era-elumajade läheduses rahvaste palli,
võrkpalli ja ka jalkapalli mängimise platsid. Laste vanemad koos lastega olid need ise teinud. Ümbruskonna lapsed ja ka täiskasvanud mängisid koos. Oli vahva, kui vanemad ka mansas (=meeskonnas) olid. Eriti lahe oli, kui laste-mansa võitis vanemate mansat - tavaliselt oli muidugi vastupidi.
Koos (vana)vanematega midagi huvitavat teha = seda lapsed tahaksid.
adv..17. september 2017, 07:23
lõugamine on ka vägivald ja karistatav
mari17. september 2017, 06:56
Kui varajases lapsepõlves lükata laps arvuti ja teleka taha siis nii lähebki. Tuleb leida muid, huvitavaid alternatiive nagu koos matkamine, kultuuriga tegelemine, käsitöö. Las laps teeb koduseid töid jne. Eks ta muidugi küüniline on see tiigrihüpe selles mõttes, et mõni jääb liiga kauaks hüppesse...Loodti parimat aga saadi nagu alati- kari sõltlasi, kes ei saa järjekordselt oma eluga hakkama. Loodeti saada targemaid inimesi aga saadi palju netis nohistajaid, kes liiguvad paaniliselt suhtluskanalites, vahivad porri ja kelle elu mõtteks on laigid või nende puudumine.
????17. september 2017, 06:14
kui nii , siis tuleb kohe politsei kutsuda, kanep pole veel siiamaani meil legaliseeritud
Wikipedia17. september 2017, 04:13
Milleks tänapäeval yldse lapsi synnitada, neid netikyyrakaid, kellest ei saa enam mitte midagi, koigevähem riigile maksumaksjaid? Need ajad on jäädavalt möödas, kui inimesest kasvas inimene ja kellele toetus riik oma murede ja röömudega, praegu ehk veel leidub ausaid ja töökaid, aga see on ka viimaseid pölvkondi, ja ega neid riigikukutajaid ja maailmahävitajaid polegi vaja, ilma nendeta saab maailm vähemalt jumala rahus oma lopule vastu minna.
Oh,17. september 2017, 08:55
Ma olen aru saanud, et nende netikyyrakate palgad on tanapaeval koige suuremad - seega ka maksud suuremad.
17. september 2017, 11:40
kõigist ei saa netigurusid, enamustest saavad logardid, kes on harjunud kõike saama ja nõudma. Nendest ei tule kunagi mitte midagi, aga eks see ole vanemate endi süü. Poleks vaja 2-3-aastastele mingit läpakat või tahvelarvutit nina alla toppida, et laps tegeleks millegagi ja ei tüütaks vanemaid. Kohustusi lastel ei ole, AINULT ÕIGUSED.
naine17. september 2017, 10:10
Üleaegade super tabav kommentaar millega peaks nõustuma iga vähegi ajudega inimene.
17. september 2017, 11:18
Issand, ega siis kõik nad selle netiküürutamisega raha teeni. Kes töötab sellel alal, on iseasi. Nii, et pole midagi "üleaegadetabav kommentaar"nagu pakud.
Vihkamine on selline asi,millega me mitte kusagile ei jõua! Vahel ollakse ka pahane!17. september 2017, 02:37
Pean ausalt ütlema,et ega tänavu aasta ei ole kohe kuidagi asjad nii rahulikult läinud.Kui oleksin osanud arvata.Kuna mu kooliaeg on juba ammu läbi,siis vanemaks saades olen avastanud midagi enda ümber väga kummalist.Pidasin tuleviku plaane,millega kodus keegi rahul ei olnud.Käisin aastaid enne pulmi oma tulevase kaasaga riikides reisimas,oma kodumaal,küll teistel külas no kus iganes ma ei olegi jõudnud veel käia.On olnud ka pettumusi,et mu uus elukoht ei too head,aga õnneks midagi hullu pole juhtunud.Ja ka seda,kuidas ma teisest linna otsast tööle hakkan minema.Kas see suhe ja pulmad on ikka need,mis olema peaksid.Neid keda pulma tahtsin kutsuda,keelati nimekirjast ära.Okey,ämm oli see,kes kutsus inimesi pulma.Siis küll hinnad olid krõbedad.Mu sünnipäev on elu jooksul 4.korda ära rikutud.Hiljem jäi ämm oma salaplaaniga vahele,pidades meestearstiga nõu,kuidas minu ja mehe tervis ära rikkuda ja rohu võtmist ära keelata.Minu ema ja õde olid läbi astunud ja öelnud talle nii:" Me ei taha et meie vahel oleks palju saladusi".Räägi kas sa tahtsid oma poja ja minu tütre elu ja tervise tõttu rohu võtmise ära keelata?"Ossa raisk,ta hakkas kartma et tegi vea! Kas sa kurat siis aru ei saa,et minu tütar ja sinu poeg on raskepuudega? Neil ei tule perekonna loomisest midagi välja! Sa vahetsid oma poja antidepressandi rohud välja,mis ei tee tervist paremaks! Ämm oli öelnud,et poeg õelutseb liiga palju.No muidugi kui pidas salaplaani meestearstiga ja siis naersid minu juuresolekul tema üle.Öeldi veel nii ämmale:"Olgu see viimane kord,kui sa noorte elu ära rikud?"Mu tütar jätab kõik halvad inimesed meelde! Ta jätab meelde kõik,kuupäevad,kellaajad,aastaarvud,aasta-ajad,asukohad ja kõik,kes teistele halba on soovinud! Ta jälgib,näeb,kuuleb ja loeb kõik üle mida ta teiste kohta teada saab! Vanasõna ütleb nii: "Kes viimasena naerab,naerab paremini".
no17. september 2017, 10:07
Inimene, kes endas meeletut viha kannab ei saa kunagi õnnelikuks.
Vihkamine takistab kuritegelikesse jõukudesse sisse sattumist...17. september 2017, 10:55
näiteks on VALESÜÜDISTUSTE VÄLJA MÕTLEJAD need kes kes kahel põhjusel piinavad: nende endi varasemate kuritegude varjamiseks, kõik seaduserikkumised, tahavad valitud oh rile võimalikult tihti aastakümnete jooksul, mitu korda aastas, tekitada võimalikult raskeid tervisekahjustusi spetsiaalselt selleks, et saavutada AJURAKKUDE HÄVITAMINE OHVRILE, selleks, et OHVER EI TUNNEKS ÄRA VAREM TEMA KALLAL KRIMINAAL- ja muid kuritegusid toime pannud valesüüdistuste tegijaid: esiteks vaadata minevikku tagasi vähemalt järjest 100 aastat, et kindlaks teha kuidas on VAENUD tekkinud ja mida vaja mäletada enda turvalisuse kasuks, et teaks kellede poolt rünnakuid oodata.Teine põhjus, miks valesüüdistusi korduvalt tehakse on see, et valesüüdistuste ohver vägisi kinni mätsida enda jõugu sisse tekitamaks talle vaimselt umbses keskkonnas süütult karistamise hirmus: ajurakkude hävitamist, olulist füüsilist kahju, raskemat kehalist invaliidsust, ebaloomulikku tuimust jne.ja väga suurt majanduslikku, materiaalset, rahalist kahju, et TOITUMISVAEGUSTEGA põhjustada esiteks AJURAKKUDE HÄVIMINE ohvril ja seejärel ÜLDFÜÜSILINE HÄVIMINE PÖÖRDUMATULT, ikka ohvrist järgi jäänud väheväärtusliku elusmaterjali siirdematerjaliks võtmiseks aegsasti ja ebaseaduslikult VEEL VANEMATELE KURJATEGIJATELE, kes raskel hädas endi tervistega.Sest siirdematerjali võetakse tahtevastaselt ka elusatelt ohvritelt, on võetud, selle kohta eraldi õpetus.Inimese peas ja kehas ei ole mitte ühtegi kohta ega kudet ega väär?sünnitist, mida ei saaks kasutada siirdamisteks teistele puudega inimestele nende paremaks ära pidamiseks või siis vanadele röövdoonorluse kasutajatele kes endid üle kõige armastavad.Vaimuhaiguse- ja püühikahäire tahtliku põhjustamise eest teistele inimestele karistatakse nii samuti nagu füüsiliste vigastuste tegemise eest teistele inimestele.Kus ON kriminaalkuritegude registrid? KARISTUSEX VALESÜÜDISTUSTE EEST ON RAHATRAHVID RIIGIKASSASSE, sest valeüüdistustega tapetakse tervist olematuks. Kes on päevas tundide kaupa arvutiga tegelemas, peaks leidma samaks päevaks sportliku tegevuse, et peaaju paremini töötaks, nii võib saada ka tekstieksperdiks: tunnistage avalikult mida olete teinud.Sortlik tegevus eeldab, et inimesel söögiraha jätkub.
MitteSittagieiSaanudaru, mittesittagi!17. september 2017, 13:32
Ma tean, et kanepi suitsetamisest tekib small-talki sündroom (pikka juttu on isegi tüütu ja enesele tuntavalt mõttetu-ajaraiskamisena tunduv lugeda ja veelvähem kirjutada) aga selle jutu põhjal, mis sa oled kokku soganud, ma ei kujuta ette, mis ained need on - mingi sünteetiline jama ilmselt.
Jah, see annab mõningase võime end väljendada aga kahjuks on see eneseväljendus küll ääretult kaootiline ja seega ei saa ka seda ainet lugeda ajule vajalikuks, see pigem tekitab samamoodi nagu kõik ained, ajule stressi ja see langeb rivist välja hõlpsamalt kui inimesel, kes lisaaineid üldse ei pruugi.
Kes viimasena naerab,17. september 2017, 13:22
naerab tihtilugu ilma hammasteta ;)
kolja17. september 2017, 00:58
Muide Kanep on ülikasulik asi.Kes korra saanud see enam muud ei taha.
Roman17. september 2017, 04:41
zxc17. september 2017, 00:43
hea, et see kole artikkel on rahariivi taga kinni, mul laps kippus seda lugema, aga õnneks ei pääsenud, saab rahus läpakas edasi seigelda (kell pole ka kuigi palju veel, küll kunagi ka uni tuleb).
17. september 2017, 00:17
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Lastekodu17. september 2017, 01:37
lapsed elavad tänapäeval paremini kui enamus perede lapsed.
parem on17. september 2017, 08:47
sellesse udupeene nimega maarjamaa hariduskolleegiumisse panna. seal ikka õpib ka midagi. õpib elu nägema ja tempe tegema.
ahsoo16. september 2017, 23:50
Midagi nii eluvõõrast pole ammu lugenud. Ühel ilusal päeval on sul kirka kuklas, kallis psühholoog või misasi sa olidki?