Matilda Kšessinskaja.Foto: Vida Press
Inimesed
15. september 2017, 00:01

Vene kinod boikotivad filmi Nikolai II armuloost (11)

Venemaa suurim kinokett keeldub näitamast maineka režissööri Aleksei Utšiteli filmi „Matilda“ tsaar Nikolai II armuloost kuulsa baleriini Matilda Kšessinskajaga. Kuna õigeusukirik kuulutas Nikolai II 2000. aastal pühakuks, olevat „Matilda“ erootilised stseenid pühaduseteotus.

Matylda Maria Krzesińska ehk venepäraselt Matilda Kšessinskaja (1872–1971) oli Poola päritolu balletiprimadonna, kes ajas oma hiilgeajal pea segi kolmel Romanovite dünastia prominentsel liikmel.

Matilda Kšessinskaja Foto: Vida Press

Vaid 17aastase algaja baleriinina röövis ta keiserliku balletikooli lõpuetendusel toonase suurvürsti ja hilisema keisri Nikolai II südame. Nende armulugu kestis kolm aastat, kuni Nikolai abiellus 1894. aastal varsti pärast oma isa Aleksander III ootamatut surma Hesseni printsessi Alixiga.

Vene tsaar Nikolai II. Foto: Vida Press

Hiljem olid Matildal seksuaalsuhted kahe Romanovite suurvürsti, Sergei Mihhailovitši ja Andrei Vladimirovitšiga. Pole päris selge, kumma sigitatud oli tema poeg Vladimir. Ent tõenäolisem kandidaat oli suurvürst Andrei Vladimirovitš, kes 1921. aastal oma kauase armukesega viimaks abiellus. 

Aleksei Utšitel (“Ääreala“) väntas Nikolai II ja skandaalse baleriini dramaatilisest armuloost ajaloolise draama, peaosades poolatar Michalina Olszańska ja sakslane Lars Eidinger, kuid juba ammu enne esilinastust algatas Vladimir Putini kirgliku poolehoidjana tuntud noor duumasaadik Natalja Poklonskaja kampaania selle keelustamiseks. „Pühakuid ei tohi puutuda!“ põhjendab ta. Rühmitus Kristlik Riik, Püha Venemaa on saatnud kinodele kuude kaupa ähvardusi, et „Matilda“ näitamise korral pistetakse neile tuli otsa. Kreml on ähvardused hukka mõistnud, kuid paistab, et kampaania on vilja kandnud.

Linateose "Matilda" peategelased Matilda Kšessinskaja (Michalina Olszanska) ja Nikolai II (Lars Eidinger). Foto: Kaader filmist / ТПО Рок

Venemaal peaks „Matilda“ üldlevisse jõudma 26. oktoobril, ent riigi suurim kinokett Cinema Park and Formula Kino eemaldas kõmulise linateose programmist. Firma esindaja Aleksandra Artamonova väitis BBC Newsile, et seda tehakse kinovaatajate kaitsmiseks ähvarduste valguses. „See on vajalik meede – meil on Venemaa 28 linnas väga palju kinosid ja me vastutame nende eest.“

31. augustil visati Utšiteli filmistuudio pihta bensiinipomme, kuid hoone sisemus kahjustada ei saanud. Sel esmaspäeval pandi režissöör Utšiteli advokaadi Konstatin Dobrõnini Moskva büroo ees põlema kaks autot. Dobrõnin avaldas põlenud sõidukitest Facebookis fotod. Sündmuskohale olid jäetud sõnumid: „Põlege Matilda eest“.  Kuid 4. septembril vahistati Jekaterinburgis mees, kes oli ramminud oma džiibiga kinohoonet ja süütanud selle sissepääsu. Võimude väitel oli rünnak seotud „Matildaga“. 

„Jah, Nikolai II ja tema pere on pühakud, aga see ei tähenda, et me ei tohi kirjeldada nende elu enne nende traagilist tapmist,“ ütles Utšitel, kelle elukaaslane on Eesti juurtega näitlejanna Julija Peresild, veebruaris BBC Newsile. Filmi produtsent Aleksandr Dostman ei tee kinoketi otsusest numbit: „Pole mõtet muretseda – inimesed vaatavad seda filmi ikkagi.“ Kuid „Matilda“ juhtum on vaid järjekordne episood Vene võimude võitluses loomevabaduse vastu, märgib välisajakirjandus. Pettuses süüdistatav lavastaja Kirill Serebrennikov määrati koduaresti. Mullu suutsid õigeusuaktivistid Omskis ära keelata muusikali „Jeesus Kristus superstaar“. Enne seda kuulutati Novosibirskis solvavaks Wagneri ooper ning selle lavastaja vallandati.