Foto: kuvatõmmis/ ERR
Tele
5. september 2017, 21:44

„Foorumi“ vägev algus: Ossinovski ja Helme läksid korralikult raksu, Simson selgitas, miks Savisaart erakonnast välja ei visata (91)

Täna oli pärast suvepuhkust tagasi ekraanil debatisaade "Foorum". Väitlemas olid Jevgeni Ossinovski (SDE), Mart Helme (EKRE), Hanno Pevkur (RE), Kadri Simson (KE), Artur Talvik (EVE) ja Helir-Valdor Seeder (IRL). Peale ID-kaardi turvariskide üle debateerimist, räägiti ka kohalikest valmistest ning siis läks omavaheline keeleteritamine üsnagi vägevaks.

Kadri Simson sai kommenteerida Savisaare valimisliitu puudutavaid küsimusi.

"Mis puutub meie endise esimehe nimekirja, siis ma arvan, et üks nimekiri, kus leidub esinumbreid, keda mitte keegi ei tunne ja Google ka ei aita, ei pretendeeri kindlasti väga tõsisele tulemusele," ütles naine.

Küsimusele, miks Savisaar on rohkem süüdi, kui teised ülejooksnud ja miks teda erakonnast välja ei visata vastas Simson:

"Ma arvan, et tuleneb erakonna liikmete sisetundest ja kui selline inimene tahab erakonna vastu minna, siis ta on ehk vast ise vastutustundeline ja teeb selle otsuse ise."

Simsoni arvates on keskerakonna võit Tallinnas kindel ning hetkel on vaid küsimuse all, kes võidab teise koha.

Mart Helme sõnul ei ole nende erakonna lööklause "Anname tuld!" kuidagi agressiivne ning selle kasutamises ta probleemi ei näe.

"Tule kandmine ja tule kandmine on alati Eestis olnud positiivse tähendusega. See, kui vasakpoolsed liberaalid, kes kõige peale hakkavad kohe "nats" karjuma, näevad selles midagi agressiivset, on nende probleem. Nad on omale konstreerinud väärastunud maailma ja nad elavad selles ja me ei saa selles midagi parata," ütles ta.

Muuhulgas tõi Kuusk välja, et EKRE ja sotside vastandumine meenutab reformierakonna ja keskerakonna kunagist omavahelist maadlemist, millest mõlemad justkui võidavad.

Ossinovski sellega ei nõustunud.

"Ma päris ausalt arvan, et küsimus nendel valimistel ja arvatavasti ka järgmistel valimistel, kuulates seda, mida nii Mart Helme kui ta jüngrid ütlevad, on aina vähem lubadustes ja aina enam on küsimus väärtussüsteemides. Ma päris siiralt arvan, et need, kes taotlevad põhiseaduslikku võimu, peaksid jagama põhiseaduslikke väärtuseid. Seetõttu erinevates kohtades, kus selle erakonna esindajad, poliitikud, on esinenud avaldustega, mis ei ole põhiseaduslike väärtustega kooskõlas, oleme me sotsiaaldemokraatidena väga selgelt öelnud, et see on ohtlik ja sellele tuleb vastu seista. Need ohud, et sõnadest saavad teod on olemas ja ma arvan, et Eesti inimesed peaksid seda nägema ette mitu sammu, mis võib selle tulemus olla ja peaksid seda ette nägema ka teised erakonnad," rääkis ta, lisades, et nagu ei kadunud ära Prantsusmaal Marine Le Pen, ei kao ära ka EKRE, kui siiski tuleb nende ütlemisi hinnata.

Helme sõnul ei kao nemad kuhugi ära, kuid kuulutas julgelt, et Eestis surevad välja hoopiski sotsiaaldemokraadid.

Enim anti tuld saates aga Artur Talviku pihta, kuna Vabaerakond on otsustanud oma liikmed valimisliitudes kandideerima panna. Seederi sõnul on tegu lihtsalt valija petmisega, Ossinovski sõnul on Talvik Vabaerakonna esimehena Tallinnas kandideerimise osas käega löönud. Simsoni sõnul on veider, et Talvik demoniseerib erakondi, olles ise ühe erakonna esimees.