TEGID STAADIONIST OOPERILAVA: Plácido Domingo, José Carreras ja Luciano Pavarotti Londonis Wembley staadionil publikut hullutamas.Foto: Vida Press
Inimesed
6. september 2017, 00:01

Luciano Pavarottist sai superstaar tänu osavale turundusele

Luciano Pavarottit oli õnnistatud puhtast kullast häälega, kuid tema karjäär oli turundustriumf, kirjutas Briti leht The Guardian kümme aastat tagasi oma järelehüüdes.

Võimlemisõpetajaks koolitatud, kuid seejärel pere heakskiidul laulu õppima läinud Pavarotti debüteeris Reggio Emilia linnateatris 29. aprillil 1961. aastal „Boheemis“ Rodolfona. Superstaariks sai ta 11 aastat hiljem, mängides kuulsas New Yorgi Metropolitan Operas Toniot helilooja Gaetano Donizetti koomilises ooperis „Rügemendi tütar". „Pidin laulma järjest üheksa ülemist do'd, enne kui publiku tähelepanu võitsin,“ muigas ta aastaid hiljem. Vaimustunud saal kutsus Pavarottit 17 korda kummardama.

Pärast Metropolitani triumfi sai Pavarottist tänu uuele osavale avalike suhete juhile Herbert Breslinile telekuulsus. Tal kujunes ka firmamärk – suur valge taskurätik. Peatselt kaunistas Pavarotti lai naeratus ajakirju Time ja Newsweek ning ta andis televisioonis meistriklasse.

Itaalia tipptenorist sai igas kodus tuntud superstaar, kui ta koos kolleegide Plácido Domingo ja José Carrerasega 1990. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel vutifännidele ooperimuusika parimaid palu pakkus. Ooperiajaloos on ühe häälerühma tipplauljad haruharva üheskoos lavale ilmunud, isegi galaetendustel mitte. Algselt oli kontsert plaanitud verevähivõitlusest taastuva Carrerase comeback’iks. Kuid kolm ilmselget rivaali andsid niivõrd särava, vaimuka ja menuka sõu – ning Pavarotti “Nessun dorma” liigutas ka paadunud spordihulle pisarateni –, et patt olnuks kolme tenori müügipotentsiaali raisku lasta.

Kolmik esines iga nelja aasta tagant vuti MM-võistlustel, kuid andis teisigi hiidkontserte – tihtipeale staadionidel. Pavarotti tegi koostööd nii U2 kui ka Spice Girlsiga. Jutud ooperimuusika labastamisest teda ei häirinud. „Jõudsime ooperiga 1,5 miljardi inimeseni. Kui tahate kasutada sõna „kommerts“ või midagi veel halvustavamat, siis me ei hooli sellest. Kasutage, millist sõna tahate.“

Täna toimub Pavarotti 10. surma-aastapäeva puhul Veronas suurejooneline kontsert, kus lisaks Domingole ja Carrerasele esinevad itaalia poptäht Zucchero ja paljud teised artistid.