Mirtel Pohla teatriinstallatsioonis "Big Data".Foto: Erakogu
Teater
5. september 2017, 13:40

Vaba Lava avab hooaja teatriinstallatsiooniga

Vaba Lava teatrikeskus avab uue hooaja prantsuse režissööri ja lavastaja Alexandre Zeffi visuaal-poeetiline teatriinstallatsiooniga “Big Data”. Installatsiooni peaosades on Mirtel Pohla ja Jarmo Reha. 

„Big Data“ uurib, kuidas navigeerida digitaalse revolutsiooni järgses maailmas, kus kolossaalse andmemahu tõttu on kättesaadav mistahes informatsioon. 

Lavastaja Alexandre Zeff ütleb, et kunagi inimkonna ajaloos pole elu olnud inimeste jaoks nii soodne: „Oleme sisenenud uude ajastusse, kus esmapilgul näib kõik võimalik ja iga kõrgus ületatav: eluiga pikeneb, haigused on kontrolli all, inimesi ohustab pigem ülekaal kui nälg, sõjalises konfliktis surma saada on vähem tõenäoline kui surra oma käe läbi jne. Kuid igal mündil on paraku ka teine pool: me oleme täielikult kaotamas võimalust privaatsusele, anonüümsus näib olevat välistatud ning peame elama ühiskonnas, kus iga meie sammu on võimalik kontrollida. Kuidas kujutada laval inimeksistentsi, kus meid ümbritsev info üleküllus võib muutuda kakofooniliseks müraks?”

Lavastus „Big Data“ kujuneb näitlejate, tantsijate ja muusikute ühisloomingus ning üritab interdistsiplinaarsete kunstiliste vahenditega edasi anda ajastu vaimu, pulseerivat organismi, võimsa vooluga jõge, mis haarab kaasa kõike, mis teele ette jääb. 

Lavastuse koreograafiline abi on Teet Kask, videokunstnik Alyona Movko, helikujundus Savva Terentyev, tantsijad Jevgeni Grib ja Marita Weinrank.

"Big Data" esietendus toimub Vaba Lava teatrisaalis 19. septembril ning on inglise keeles, eesti-, vene- ja prantsusekeelsete subtiitritega. Lavastus pole mõeldud alla 14-aastastele teatrikülastajatele. .