Foto: Stanislav Moshkov
Inimesed
3. september 2017, 16:58

GALERII | VÄIKESED FÄNNID JUUTUUBERITE ÜRITUSEL: peaasi, et saaks iidoliga koos pilti teha! (1)

Laupäeva pärastlõuna. Vaba Lava ruumides on tohutult mürsikueas poisse ja tüdrukuid - käimas on Eesti juutuuberite fännipäev „Eesti YouTuberid LIVE“. Ümberringi toimuv on ilmselt iga praegusaja teismelise paradiis - tüdrukutele punutakse tasuta pähe värvilised patsid ja tehakse meiki ning müügil on palju fänninodi. Mis peamine - kohale olid tulnud nende kõigi suured iidolid, juutuuberid, kellega kallistati ja klõpsiti pilte.

„Ma pole mitte kellegagi koos pilti saanud – ei Maria ega Karlos Kolgiga,“ sõnab üks silma järgi hinnates 9-aastane tüdruk oma samavanale sõbrannale. Tema hääles kõlab paanikanoot, sest autogrammi- ja selfiejärjekorrad juutuuberite ümber on tohutud. „Äkki me ei saagi?“ ahastab ta. Pärast mõningat ootamist sai temagi ihaldatud foto ja kallistuse Eesti kuulsaimalt videoblogijalt, vaid 14-aastaselt Maria Rannaväljalt. Seda õnne, mis tüdruku silmist peegeldust, pole võimalik sõnadesse panna.

Juutuuberite ümber olevad järjekorrad on tohutud. Noorte iidolid ise on kurnatud olemisega. Järjekord fännidest, kes pikisilmi nendega kohtumist ootavad, ei paista lõppevat. Mitmed neist on toonud oma lemmikule mõne kingituse, näiteks lilli, komme ja fännikirju. Kui 15 aasta eest fännasid varateismelised peamiselt ansambleid – näiteks Vanilla Ninjat või Nexust – siis nüüd on kõige suuremaks moeröögatuseks juutuuberlus ja kõik sellega seonduv. Paistab, et kõik nad ihaldavad olla videoblogijad ja maailma suurimasse videokanalisse Youtube’i oma elust ja tegemistest klippe postitada. Ning edukad juutuuberid, näiteks Maria Rannaväli ja Victoria Villig, on nende jaoks suurimad eeskujud.

„Kuulsus on vist ikka raske olla,“ ohkab 11-aastane Hedvig ümbritsevat silmates. Tema käes on lisaks autogramme täis paberilehele ka videokaamera, mille ta aeg-ajal enda näo ette suunab ja sinna midagi räägib. Küsimusele, mida ta teeb, vastab ta: „Ma vlogin. See tähendab, et filmin terve päeva, mida ma teen ja kus ma käin,“ sõnab ta. Tüdruk räägib, et tema suur unistus on olla juutuuberi üritusel mitte fänni, vaid ühe päevakangelase rollis. „Aga ma alles alustasin videote tegemistega ja mul ei ole veel nii palju subscribereid,“ ütleb ta. Kes on aga tüdruku lemmik videomeister? „Neid on nii palju. Aga Viki (Victoria Villig - toim) ja Karlos Kolk on hästi lahedad“ ütleb ta.

Fännipäevale on kohale tulnud ka hulk lapsevanemaid. Ajal, mil varateismelised teises ruumis oma iidoleid taga ajasid, endale patse- või meiki teha lasid, said nemad kuulata internetikäitumisest ja küberkiusamisest kõnelevaid vestluspaneele. Eve on juutuuberite üritusel kaasas oma 9-aastase tütre ja tema samavanade sõbrannadega. „Tüdruk kibeles siia väga. Elevust oli ikka kõvasti - valisid eile õhtul sõbrannadega mitu tundi, mida selga panna ja vahetasid omavahel riideid. Hommikul värvisid koos peegli ees silmi,“ ütleb naine. Peamine põhjus, miks Eve tüdrukutega üritusele kaasa tuli, oli uudishimu. „Olen kõrvalt märganud, et tütar internetist neid videosid vaatab. Nendest juutuuberitest räägitakse viimasel ajal väga palju - „Roaldi nädalas“ oli ka neist juttu,“ sõnab ta. Küll aga on ta kindlal seisukohal, et oma lapsel ta internetti videosid üles riputada veel ei luba. „Igaks juhuks,“ põhjendab naine. „Võib-olla siis, kui natuke vanemaks ja targemaks saab. Praegu on ta väike veel,“ sõnab ta. 

Suurele juutuubipeole paneb punkti kontsert, millele teismelised hoogsalt kaasa elavad. „Väikelinna gängster, omamoodi pränkster. Peapael peas, ma tean, et sa tead,“ räpivad laval juutuuberid Martins Lapins ning vennad Karlos ja Kaspar Kolk. Ehkki need noored on muusikamaailmas veel suhteliselt tundmatud nimed, teavad kõik lava ees näppu viskavad lapsed nende esitatud riime peast. Ehkki lapsed on üritusel ringi karelnud juba mitmeid tunde, ei paista nende nägudest ainsamatki väsimusmärki.

Sama energiliselt elavad nad kaasa ka videoblogijast lauljatari ning Eesti Laulu finalisti Ariadne esinemisele. Ürituse lõppedes ei tõtanud paljud lapsed esimese asjana koju. Mitmed neist haarasid õue jõudes otsemaid oma mobiili või videokaamera, ning hakkasid ka kaamerasilma ees pajatama oma vahetutest emotsioonidest. Paljud klõpsivad üksteisest niisama pilte.