HELEN SILDNA Tags: Helen Sildna, TMW, Tallinn Music Week, Vene Kultuurikeskus, konverentsFoto: Martin Ahven
Inimesed
1. september 2017, 13:43

Kümnes TMW toimub tuleval kevadel 2.–8. aprillini.

Täna algas artistide taotlusvoor Tallinn Music Weeki juubelifestivali muusikaprogrammi

Põhjamaade suurim uue muusika ja linnakultuuri festival Tallinn Music Week (TMW) toimub tuleval kevadel 2.–8. aprillini. Kümnendat korda aset leidva linnafestivali muusikaprogrammi artistide taotlusvoor käivitus täna TMW kodulehel artist.tmw.ee. Alates 1. septembrist kuni 1. novembri südaööni on avatud veebipõhine taotlusvoor muusikutele, kes soovivad TMW juubelifestivalil üles astuda. Avaldused on oodatud mistahes muusikastiilide esindajatelt; nii sooloartistidelt kui ansamblitelt, nii interpreetidelt kui heliloojatelt. Terve nädala kestva linnafestivali tuumaks oleva kolmepäevase kontsertprogrammi koostab laekuvate esinemistaotluste põhjal TMW korraldustiim, kuhu kuuluvad Eesti muusikaettevõtete esindajad, ürituste korraldajad ja erinevate žanrite parimad asjatundjad.
TMW konverents Vene Kultuurikeskus Foto: Martin Ahven



Algselt eeskätt Eesti muusika tutvustamiseks loodud TMW on üheksa tegutsemisaasta jooksul kujunenud oluliseks väljundiks ka üleilma muusikakogukondadele. Viimasele festivalile laekus rekordarv esinemissoove ligi 1500 artistilt 59 riigist. Programmi kinnitati 250 artisti 30 riigist, teiste seas šoti multi-instrumentalist C Duncan, industriaalmuusika teerajaja-grupi Einstürzende Neubauteni asutajaliige Alexander Hacke, klaveritehnika-eksperimentaator Hauschka Saksamaalt, elektroonikaprodutsent Draper Inglismaalt ja elektropopi täht Jennie Abrahamson Rootsist. Eksootilisematest ja kaugematest riikidest olid kavas esindatud Cabo Verde (Roheneemesaare), Jaapani, Austraalia ja Ameerika Ühendriikide muusikud.

Eesti artiste kinnitati kavasse 133, juba rahvusvaheliselt tunnustatud nimedest tulevikutegijateni. TMW muusikatööstuse esindajatest delegaatide poolt valitud Telliskivi Loomelinnaku artisti-auhinna võitsid post-pop produtsent ja laulja Mart Avi, multiinstrumentalist Erki Pärnoja ning elektropopi artist NOËP. Telia ja TMW ühiselt korraldatud publikulemmiku valimisel sai enim hääli Eesti indierocki bänd The Boondocks. Kõik auhinnatud artistid esinevad eeloleval sügistalvel mitmeil rahvusvahelistel muusikafestivalidel, sealhulgas Moscow Music Weekil Venemaal, BuSH festivalil Ungaris ning Waves Vienna festivalil Austrias. Viimaste aastate jooksul TMW-l esinenud Eesti artistide riigipiire ületavatest saavutustest väärivad esile tõstmist ka TMW 2015 Wire artistipreemia võitja Maarja Nuudi ning pärimuskütte pundi Trad.Attack! esinemised olulistel maailmamuusika tähtsündmustel ning räppar Tommy Cashi edu nii rahvusvahelistel lavadel kui muusika- ja elustiilimeedias.

TMW 2017 kontserdid toimusid kokku ligi 80 laval üle linna. Lisaks õhtustele üritustele Balti Jaama tunnelist Kultuurikatlani toimus üle 100 pealelõunase linnalava-kontserdi ootamatutes paikades Uuskasutuskeskusest Nordic Hotel Forum hotelli sviidini.

Lisaks õhtustele kontsertidele toimuvad ka juubelifestivalil taas tasuta „Linnalava“ kontserdid, vestlussari „TMW jutud” ning restoranifestival „TMW maitsed”. Samuti jätkuvad TMW kunstiprogramm ning mitmesugused ettevõtmised avalikus linnaruumis. 

TMW oluliseks osaks on ka kahepäevane konverents muusika- ning loovtööstuse tipptegijate osalusel. Muusikatööstuse esindajaist on konverentsil aegade jooksul üles astunud teiste seas  plaadimärgi Sire Records (Madonna, Ramones) asutaja Seymour Stein, artisti-managerid Peter Jenner (Pink Floyd), Marie Dimberg (Roxette) jt, punkbändi The Slits liige Viv Albertine, Londoni esimene „öötsaar“ Amy Lamé, popkultuuriteoreetik Simon Reynolds jpt. Igal aastal osaleb konverentsil ka rahvusvahelise haardega muusika- ja kultuuriväljaannete, plaadifirmade ja agentuuride esindajaid ning festivalide talendikütte.

 Esinemisavalduste esitamine TMW 2018 festivalile kestab kuni 1. novembrini 2017 TMW veebilehel artist.tmw.ee

Programmi kinnitatud artistide nimistu kuulutatakse välja 2018. aasta veebruari alguses.


TMW 2018 festivalipassid hinnaga 45 eurot ning konverentsi-ja festivalipassid hinnaga 150 eurot on müügil festivali veebipoes https://tmw.ee/store

Festivalipass tagab pääsu kõikidele TMW muusikaprogrammi kontsertidele ning sisaldavad eripakkumisi muude festivaliosade raames.
Konverentsi- ja festivalipass tagab lisaks muusikafestivalile pääsu TMW konverentsile ja delegaadibaaridesse ning registreerunud kontaktide andmebaasi.

 

KERSTI KALJULAID  - Tallinn Music Week, Vene Kultuurikeskus, konverents Foto: Martin Ahven


Tallinn Music Week 2017 numbrites:

250 esinejat 30 riigist
36 823 festivalikülastajat
1193 konverentsi delegaati, neist 879 välisriikidest
132 välisajakirjanikku
80 festivali toimumispaika
250 000 veebilehe külastust 150 riigist

Tallinn Music Weeki välisdelegaatidest külalised arvavad: 

Vanessa Reed, PRS for Music sihtasutuse tegevdirektor:
“Tallinn Music Week erineb paljudest teistest muusikatööstuse konverentsidest, nihutades piire ja näidates, milline võiks selle kategooria üritus 21. sajandil olla. TMW ühendab julgelt ja intelligentselt kunsti, poliitika, tehnoloogia ja linnaarenguga seotud teemad. Ma tulen siia kindlasti tagasi ka 2018. aastal, sest tunnen, et festivalil on 10. sünnipäevaks midagi vee põnevamat  varuks.”

Ivan Novak, industriaalgrupi Laibach liider:
“Lääs on surnud ja maha käinud! Kui soovite kuulda tõeliselt head uut muusikat, arutada päevakohaste muusika- ja kultuuriteemade üle ning saada energialaksu noorest ja ilusast linnast, siis tulge Tallinn Music Weekile!”

John Robb, muusik ja ajakirjanik:
„Piire lõhkuv TMW on midagi palju enamat kui lihtsalt muusikafestival ja -konverents,  kuuludes oma ambitsioonide ning muusika-, kultuuri- ja loomevaldkondade edendamise eest muusikaürituste esiliigasse. Eesti ilusast pealinnast ei leia mitte ainult avatud meelt ja žanripiiride lammutamist, vaid ka siirast ja positiivset energiat, mis ühendab riigi edumeelse valitsuse ja kogu ühiskonna. Maailmas, kus üha enam uksi ja piire suletakse, ujub TMW vastuvoolu ja innustab looma sellist tulevikku, mida me tahame – nii muusikas ja kultuuris kui meie kõikide eludes. TMW teab, et murtud maailm vajab kultuurikallistust!“

Simon Reynolds, muusikakriitik ja popkultuuriloolane:
„Tallinn Music Week on uskumatult tore ettevõtmine. Nägin siin paljusid ägedaid artiste, kohtusin paljude huvitavate inimestega, pidasin maha mitmeid põnevaid vestlusi – ja seda kõike ühes Euroopa veetlevaimas linnas. Olen aastate jooksul osalenud lugematuil muusikafestivalidel ja konverentsidel, aga Tallinn Music Weekil kogetu jääb kindlasti üheks parimaks omataoliseks elamuseks.“ 

Kimmo Pohjonen, muusik:
“See, mis on Eesti muusikaskenega juhtunud, on lihtsalt hämmastav. Siin on nii palju huvitavaid artiste mistahes žanrispektrist, kellest õhkub enesekindlust ja professionaalsust. Siin on palju kauneid ja hea tehnikaga kontserdipaiku, mis jätsid väga positiivse mulje. Ma ei jõua ära oodata järgmist aastat, mis on kümnes Tallinn Music Weekile ja sajas Eestile.”

Stepan Kazaryan, Moscow Music Week ja BOLь festivalide peakorraldaja:
„TMW populaarsus ja professionaalsus kasvab iga aastaga. Eriti hea meel on mul selle üle, et 2017, aastal valisid TMW korraldajad oma festivalile esinema sedavõrd palju noori ja tegijaid Venemaa artiste, kes nautisid edu nii muusikatööstuse proffide kui publiku seas. TMW näitas taas, et tegu on täiesti sõltumatu ning poliitiliselt kallutamata üritusega.“