Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
1. september 2017, 11:18

Konterbant ja Kohveriga juhtunu pani Leedu piirile tara ehitama

Leedu piiripunkt Ramoniškiai metsas ei tundu ega ka näe välja Lääne-Berliini kuulsa kontrollpunkti Checkpoint Charlie tänapäeva versioonina. Ometi on 45-kilomeetrine maismaapiir, millel piiripunkt on, muutunud kiire tankisõidu kaugusel Vilniuses asuva Leedu valitsuse mureallikaks.

Kuid nagu Berliini kontrollpunkt Checkpoint Charlie polnud tegelikult mõeldud invasiooni tõkestava füüsilise barjäärina, vaid pigem piiritluse, kontrolli ja punase joonena, kehtib sama ka Ramoniškiai tara.

Leedu siseminister Eimutis Misiūnas ütles, et tara takistab peamiselt alkoholi ja sigarettidega salakaubitsemist ning ebaseaduslikke piiriületajaid, kuid möönis, et see pole kõik.

„Mul on ka teine põhjus, mida kõik teavad. Eesti süüdistas Venemaad oma luureohvitseri röövimises ja me ei taha, et sama juhtuks Leedu ohvitseridega - tara on Venemaa jaoks nagu punane joon,“ ütleb Misiūnas. 

Paari nädala pärast teeb Venemaa algust oma massiivse sõjaväeõppusega Zapad, tuues Euroopa Liidu ja NATO idapiiri lähedale 100 000 sõdurit ja sõjatehnikat. 

Refereeritud artikli täistekst Eesti Ekspressis

Foto: AFP / Scanpix