VÄIDETAV VIIMNE PUHKEPAIK: Aerofoto Althorpi mõisale, mille ovaalse tiigi keskel on printsess Diana haud. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
1. september 2017, 10:32

Kas printsess Diana haud on tegelikult tühi?! (10)

Kuigi printsess Diana surmast täitus äsja 20 aastat, ei vaibu kuulujutud Briti õukonna koletust vassimisest - südamete printsessi haud olevat tegelikult tühi!

Vaid 36aastasena autoõnnetuses hukkunud Diana viimne puhkepaik on teadaolevalt Althorpi mõis, kus ta krahv Spenceri tütrena üles kasvas. Kuid endiselt ei vaibu kõlakad, et Diana on tegelikult sängitatud lähistel asuva Great Bringtoni küla St Mary ehk Maarja kirikusse. XIII sajandil rajatud pühakojas on Spencerite suguvõsa hauakamber, kus puhkab ka Diana isa, kirjutab Ilta-Sanomat.

Nii Briti meedia kui ka ajaloolased on seadnud kahtluse alla väite, et Diana on maetud väikesele saarele Spencerite mõisa territooriumil. Spetsialistid on märkinud, et sealne pinnas ei sobi matmiseks - see on liialt soine, vahendab Soome leht. 

Diana maeti salamisi isa kõrvale?

Kuuldusi on õhutanud ka Diana matustel kasutusele võetud turvameetmed. Matusepäeval ei lubatud ajakirjanduse esindajaid Althorpi, leinavast rahvast rääkimata. Ka Great Bringtoni tänavad suleti. Matustejärgsel päeval räägiti Briti meediale, et St Mary kiriku korstnast oli suitsu kerkinud. Kas Diana tuhastati salaja pühakojas?

Ilta-Sanomat käis kohapeal asja uurimas, kuid kiriku töötajad ei tahtnud kõlakaid kommenteerida. Kohalikud seevastu paistavad uskuvat: kus suitsu, seal tuld. Külaelanike sõnul on Althorpi endised töötajad sosistanud, et Diana urn viidi salaja suguvõsa matmispaika oma isa kõrvale. Kuulu järgi keeldus Briti õukond südamete printsessi õiget matusepaika avaldamast, sest Spencerid soovisid väikest küla leinaliste ja uudishimutsejate hordide eest kaitsta. 

Diana vend Charles Spencer seevastu kummutas kuulujutud viimati juulikuises raadiointervjuus. Tema sõnul olnuks Dianat suguvõsa hauda matta liiga ohtlik. „Diana matmine Althorpi oli kõige turvalisem lahendus. See tundus loomulik.“