Oksana Tandit ja tütar Frida.Foto: Robin Roots
Inimesed
1. september 2017, 18:10

Oksana Tandit tütre kooliminekust: nutnud ta ei ole, see on põhiline (3)

Moekunstnik Oksana Tanditi tütar Frida alustab kooliteed Gustav Adolfi gümnaasiumis. "See on lihtsalt meie piirkonnakool, me elame vanalinnas. Mõned mõtted olid veel, aga see on kõige lähem kool," põhjendab Tandit koolivalikut. "Lisaks on see hea kool ja naabrilapsed käivad ka seal – tore, kui tuttavad on juba olemas." 

Samuti meeldib disainerile, et koolil on pikk ajalugu, mis ulatub juba 1631. aastasse, ja et koolis on au sees muusikaõpetus. "Tundub, et lapsele pakub muusika suurt huvi."

Frida on käinud aasta jagu GAGi eelkoolis ja lisaks aasta Tallinna reaalkooli ettevalmistuskoolis. "Kokku kaks aastat, kuna meil on kodune keel vene keel ja eesti keel on tema jaoks teine keel. Ta käis kohe algusest peale ka eestikeelses lasteaias, aga arvasin ikkagi, et kooli jaoks valmistumiseks ühest aastast ei piisa," räägib Tandit.

Ta arutleb küll, et Frida oli ehk viieaastasena eelkooli minnes liiga noor. "Teine aasta oli talle lihtsam kui esimene. Aga ma olen näinud seitsmeaastaseid lapsi, kes kooli minnes nutavad. Mina ei ole kodus pisaraid näinud, see on hea märk," usub Tandit, et tütar on kooliks valmis.

Oksana koos abikaasa Andrei ja tütre Fridaga. Foto: Robin Roots

"Ta on väga kohusetundlik laps, tema jaoks on kool nagu töö. Ta kuulab kõike hoolega ja analüüsib. Ta tundub olevat tõsine laps!" naerab Oksana Tandit ning avaldab lootust, et koolis jagub ka mängulisust ja arendatakse loovust. Frida on tema sõnul ka uudishimulik ja ootab kooliminekut, et leida rohkem sõpru.

Eriti vaimustus tüdruk kooli ajaloolisest peahoonest. "Talle õudselt meeldisid sealne Mederi saal, orel, vanalinna atmosfäär. Natuke aega (1.–6. klassini – toim) peab ta küll õppima teises koolimajas Vana-Kalamaja tänaval, aga lõppudelõpuks jõuab ta ikkagi vanalinna välja," tõdeb Tandit. Ja vaevalt et ennegi on põhjust pettumuseks. "Kõik, kes on uues majas käinud, ütlevad, et see on väga kihvtilt renoveeritud ja seal on ilusad avarad ruumid."

Hoolimata kahest eelkooliaastast tunneb moelooja kõige rohkem muret selle pärast, kas tütar ikka saab eesti keeles kõigest lõplikult aru. "Esimesed klassid annavad ju baasteadmised – tähtis on, et kõik oleks kohe selgelt arusaadav. Kui me õpikud kätte saime, siis mõtlesin, et peaksin vaatama, kas ma isegi kõiki neid sõnu tunnen," muigab Tandit, kes vuristab muidu eesti keelt soravalt. Ta on arvestanud, et kui vaja, tuleb last õpingutes natuke aidata.

"Vorm ja koolimüts said tellitud juba juunis, aga muus osas plaanime ausalt öeldes veel sel nädalavahetusel viimased ostud teha," ütleb Tandit praktiliste ettevalmistuste kohta.

Üht-teist vajalikku kingivad ka pereliikmed, kes on kooli alguse puhul täna õhtuks külla kutsutud. "Palusime, et ärge tooge lilli, vaid midagi, mida on kooliminekuks vaja. Tegime nimekirja," avaldab Tandit ja lisab, et neil omalt poolt on peoks juba Pavlova koogid tellitud ja lastešampus varutud.

Oksana Tandit ja tütar Frida. Foto: Robin Roots