NAGU MOEAJAKIRJA ESIKAANEL: USA esileedi Melania Trump lendas Valgest Majast Texase katastroofipiirkonda kõrgetel tikk-kontsadel.Foto: REUTERS/Scanpix
Maailm
30. august 2017, 17:03

USA NAERAB: esileedi läks katastroofipiirkonda tikk-kontsadel (29)

Texase osariiki räsinud orkaani Harvey ohvrite arv tõusis tänaseks 30ni, vahendas The New York Times. Katastroofipiirkonnas käis teisipäeva pärastlõunal ka USA president Donald Trump koos abikaasa Melaniaga. Ootamatult tõusid tähelepanu keskmesse esimese leedi tikk-kontsadega kingad, mis olid tal lennukisse minekul jalas. 

Tõele au andes kandis Melania Trump Texase osariigis lennukist väljudes juba valgeid spordijalatseid, kuid enne seda oldi nii sotsiaal- kui ka tavameedias tema aadressil kriitiliselt hambaid teritatud.

10sentimeetrised kontsad

Melania Trump kandis Valgest Majast helikopterisse minekul ja hiljem presidendilennukisse sisenemisel Hispaania disaineri Manolo Blahniki ülikalleid 10 sentimeetri kõrguste tikk-kontsadega kingi. 

Foto: AFP/Scanpix

Fotod nendest jõudsid veel enne Texases maandumist ajakirjandusse ja kohe tabasid esileedit ka kriitikanooled. Sotsiaalmeedias hindasid väga paljud Melania Trumpi jalatsi- ja üldse riidevalikut kohatuks ning naersid ta halastamatult välja. Tundus, et esileedi lendab mitte katastroofipiirkonda, vaid fotosessioonile, kus tehakse pilte ajakirja Vogue esikaane tarvis. 

Ka mitu USA meediaväljaannet leidis, et esileedi distantseerus niisuguse riietusega katastroofipiirkonnas kannatavatest inimestest. Kuigi Texasesse jõudmisel astus Melania Trump lennukist välja valgetes Adidase spordijalatsites ja sportlikes rõivastes, rääkisid ameeriklased ja meediaväljaanded endiselt mitte president Donald Trumpi lubatud abist katastroofis kannatanutele, vaid ikka ja jälle esileedi kõrgetest kontsadest. 

President Donald Trumpi suhtes alati kriitiline The New York Times leidis, et Trumpi perekond distantseerus taas tavainimestest. Ajaleht The Washington Post arvas, et esileedi ei näidanud vähimatki empaatiat orkaanis kannatanute suhtes.

Foto: AFP/Scanpix

Esileedi pressiesindaja Stephanie Grisham üritas olukorda päästa ja ütles: „On kurb, et riikliku katastroofi ajal räägitakse ainult Melania Trumpi kingadest.“

Pärast katastroofipiirkonnast naasmist tegi Melania Trump Washingtonis avalduse, milles lubas orkaani ja sellest tekitatud suure üleujutuse käes kannatanutele abi mitte ainult sõnade vaid ka tegudega. 

Tema kriitikud leidsid siiski, et kui esileedi oleks jalga pannud kummisaapad, siis oleks tähelepanu olnud küll sama suur, kuid presidendipaar teeninuks miinuspunktide asemel mõne plusspunkti. 

Foto: AFP/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Enneolematu vihmasadu 

Eilse seisuga oli reedel Texase osariiki rünnanud orkaan Harvey nõrgenenud troopiliseks tormiks ja liikus Mehhiko lahelt Louisiana osariigi suunas.

Orkaani ja troopilise tormiga on kaasnenud enneolematu vihmasadu, mis on tekitanud suuri üleujutusi, näiteks miljonilinnas Houstonis. Vihmarekord registreeriti Harrise maakonnas Cedar Bayou´s – 51,88 tolli ehk 131 sentimeetrit. Niisugune sademetehulk tähendab, et viie päeva jooksul sadas ühele ruutmeetrile 131 10-liitrise ämbritäie jagu vett. Sünoptikute prognoosi järgi kestab vihmasadu veel vähemalt paar päeva. 

Üleujutuste eest oli tänase seisuga evakueeritud 1,7 miljonit inimest. Hukkunuid oli esialgsetel andmetel 30. Majanduskahju hinnatakse 24 miljardile dollarile.