Kihnu saarFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
30. august 2017, 11:39

Hea lugeja, kas oleksid nõus sellisele saarele elama minema?

KOMMUNISM VÕI ANARHISM? Teeme väikesaartest riigivormide katselabori! (10)

Ettevõtluskõrgkooli Mainor õppejõu ja Tallinna Ülikooli sotsioloogiadoktorandi Aminul Islami sõnul võiks Eesti kui innovatsioonimeelne väikeriik lubada oma tühjadel väikesaartel katsetada erinevate ühiskonnavormidega.

Hea lugeja, anna meiliaadressile [email protected] teada, kas sa oleksid nõus sellisele saarele elama minema?

"Loodusteadustes on tavaline, et luuakse hüpoteese, kuidas miski võiks toimida, proovitakse kontrollitud laboritingimustes erinevaid lähenemisi ja leitakse katsega parim lahendus. Ühiskonna korraldamisel me selliseid väikeseid katseid ei tee, vaid tegelikult eksperimenteerime kogu aeg terve ühiskonnaga," ütles sotsioloog.

Õppejõu sõnul räägitakse kapitalismi ja demokraatia kriisist, aga süsteemset lahenduste otsimist ei toimu. Eesti võiks näidata eeskuju.

"Üha enam arvatakse, et koos töö robotiseerimise ja digitaalsete suhtlus- ja osalusvormidega peaks muutuma ka kapitalism kui lääne majanduse ja demokraatia alusmudel. Ettepanekuid, milline võiks olla parem korraldus, on palju. Räägitakse rohkemast e-otsedemokraatiast, tehisintellekti kaasamisest valitsemisse, riigi osaluse majanduses vähendamisest või hoopis kodanikupalgast," tõi õppejõud välja.

"Ükski vastutustundlik valitsus ei hakka kogu riigi elanikkonnaga selliselt muidugi katsetama. Olemasolevate süsteemide sees saab üht-teist proovida, näiteks kodanikupalga eksperimendid, aga alternatiivset süsteemi proovida ei saa. Eestil on 1500 saart, enamik neist asustamata. Eesti tahab olla idufirmade meka. Miks mitte olla ka iduühiskondade, nö startup-omavalitsuste meka?" pakkus Aminul Islam.

"Ühel väikesaarel saaks paar tuhat üle maailma kokku tulnud vabatahtlikku proovida elu üht tüüpi uut moodi ühiskonnas, teisel saarel teised teistsuguses. Loomulikult peab jälgima, et tagatud oleksid inimõigused, ei rikutaks keskkonda ega kujutataks ohtu Eesti iseseisvusele. Sellised eksperimendid peaksid olema rangelt relva- ja vägivallavabad. Aga nendes raamides võiks iga sellest huvitatud grupp saada mõneks aastaks enda käsutusse mõne Eesti väikesaare, et teha sellest ühiskondliku innovatsiooni nö katseklaas."

"Organisatsioon The Seasteading Institute on juba kümmekond aastat otsinud võimalusi, kuidas samal otstarbel rajada tehislikke ujuvsaari. See oleks kohutavalt saastav. Pigem võiks värsket mõtlemist ja katsetamist väärtustav riik nagu Eesti võimaldada ühiskonnavormidega eksperimenteerida sadadel seni asustamata väikesaartel. Kuna oleme uhked oma e-riigi kuvandi üle, siis niiöelda präänikuks võiks wifi levik saartele olla tagatud Eesti riigi poolt," pakkus Mainori õppejõud.