BUSSIKONTSERT: Tütarlastekoor Ellerhein esinemas 2016. aasta muusikapäeval Tallinna linnaliinibussis number 17. Tänavu kuuleb Ellerheina Balti jaama turul. Foto: Kadi Villem
Saund
30. august 2017, 10:21

Muusikapäev toob kontserdid lennu-, bussi- ja raudteejaama

1. oktoobril annavad nii juba tuntud kui ka noored interpreedid üle Eesti ligi 120 tasuta kontserti. Muusikaetteasteid jagub igasse maakonda, vabatahtlikena paneb üritusele õla alla üle 750 muusiku. Kõlab nii klassikat, džässi kui ka folki.

Muusikapäev toob esinejad ka tüüpilistest kontserdipaikadest välja rahva keskele. Näiteks kuuleb Balti jaama turul tütarlastekoori Ellerhein ja Nõmme turul politsei- ja piirivalveorkestrit, pillipoes MyMusic ukuleleorkestrit ning Tallinna bussijaamas akordioniste Henri Zibot ja Mikk Langeprooni, trammis number 4 aga noort lauljatari Jennifer Marisse Cohenit ning teda kitarril ja ukulelel saatvat Luisa Lõhmust.

Akordiomängijad Zibo ja Langeproon astuvad üles ka Tallinna lennujaama avalikul alal, sealsamas teeb etteaste ka Vanalinna hariduskolleegiumi keelpilliorkester. Lennujaama reisijate alal aga kostitavad kuulajaid klassikatähed Marten Altrov klarnetil ja Johan Randvere klaveril, koos nendega laulja Evelin Samuel-Randvere. Sama kolmikut kuuleb ka Nõmme jaamarestoranis Elsa. Valga raudteejaamas tõstavad reisijate tuju Anni Toompere flöödil ja Kaisa Laasik klaveril.

KLASSIKATÄHED TAAS HOOS: Eelmisel muusikapäeval andsid Johan Randvere (vasakul) ja Marten Altrov muusikapäeval koguni kuus kontserti. Tänavu ootab neid kaks etteastet koos Evelin Samuel-Randverega. Foto: LAURA OKS

Viru tunnelist läbi kõndides saab osa lineaarpolüfoonilisest heliinstallatsioonist „Kõla kõnd“. Välisministeeriumis musitseerib Tallinna kammerorkester. Väljaspool pealinna toimub küll suurem osa kontserte kontserdimajades, kirikutes, kultuurikeskustes ja koolides, kuid Võru pakub Tallinna eeskujul muusikaelamusi ka kaubanduskeskuses Kagukeskus ning kohvikus Spring Cafe.

„Muusikapäev toimub sel aastal pühapäeval, mistõttu on programm varasemast mõnevõrra erinev,“ märgib muusikapäeva projektijuht Marili Jõgi. „Soovime pakkuda peredele ühist vaba päeva veetmise võimalust, samuti näiteks võimalust väljasõiduks. Nii on tänavu arvukate väiksemate muusikaliste üllatuste kõrval valikus rohkem tegevusi ühes paigas.“

Kontserdiprogrammis on koha leidnud muusikalised perepäevad. Pärnu kontserdimajas leiab aset džässipäev, Jõhvi kontserdimaja on klaverimuusika päralt, Kuressaare vallutab pärimusmuusika ning Paides annavad järjest kaks kontserti ERSO sümfoonikud.

MULLUNE MUUSIKAPÄEV: Olav Ehala andmas klaverikontserti rahvusraamatukogus. Foto: Rene Jakobson

Vaikima ei pea ka orelid Eesti kirikutes. Orelipooltundide käigus kõlab orelimuusika igas maakonnas. Üles astuvad nii kohalikud orelimängijad kodukirikutest kui ka tipporganistid.

Kavas on ka kontserte, mis pühendatud Eesti heliloojate Mart Saare, Ester Mägi ja Veljo Tormise loomingule. Restoranis Kivi Paber Käärid arutlevad nüüdismuusika üle heliloojad Peeter Vähi, Elis Vesik ja Ekke Västrik.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse siinmail Eesti muusikanõukogu eestvedamisel 2002. aastast, kui tähtpäeva puhul hakati jagama muusikapreemiaid. Tänavu antakse muusikapreemiad üle Estonia kontserdisaalis ja tseremooniat kannab üle ETV.

Üle-eestilist kontserdiprogrammi on muusikapäeval korraldatud alates 2013. aastast. Teist aastat on sel päeval kavas ka kontserdid väljaspool Eestit. Meie noored muusikud astuvad üles Inglismaal, Ameerika Ühendriikides, Norras, Austrias ja Saksamaal.

Muusikapäeva programmiga saab tutvuda siin.

BUSSIKONTSERT: Tütarlastekoor Ellerhein esinemas 2016. aasta muusikapäeval Tallinna linnaliinibussis number 17. Tänavu kuuleb Ellerheina Balti jaama turul. Foto: Kadi Villem