TEEB PAUSI: Taukar tunnistab, et ta tarvitab küll vahel alkoholi, kuid parimad sõbrad nad pole.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
29. august 2017, 20:01

Karl-Erik Taukar alkoholist: vahel saame kokku, aga südamesõbrad me pole

 „Meil pole esinemised kunagi alkoholi pärast kannatanud, nii et pole olnud ka põhjust rangeid piiranguid seada,“ räägib muusik Karl-Erik Taukar, kes otsustas vastu võtta väljakutse „Septembris ei joo“.

Nagu juba mitu aastat järjest, täitub ka tänavu sotsiaalmeedia üleskutsetega septembrikuus alkoholist loobuda. Reklaamid jooksevad ka tele-eetris. Reklaamnägudeks on tänavu näitleja ja laulja Kristel Aaslaid ning muusik Karl-Erik Taukar.

„Ega seal muud trikki polnudki, kui et Tervise Arengu Instituut kutsus ja mõte tundus lahe,“ seletab Karl-Erik, kuidas ta kampaania reklaamnäoks sattus. Tema otsustas septembris alkoholi mittetarbimise väljakutse vastu võtta seetõttu, et tal tekib alati väljakutsete puhul esimese hooga hasart, kas ta suudab selle ära teha. 

Karl-Erik Taukar on tänavu üks kampaania „Septembris ei joo“ reklaamnägudest. Foto: Tervise Arengu Instituut

„Väga töistel perioodidel ei tarbi ma ilma väljakutsetagi alkoholi– peamiselt seetõttu, et selle jaoks ei jagu lihtsalt aega ega energiat,“ räägib Taukar, et võttis sel põhjusel väljakutse vastu üsna enesekindlalt. Karl-Erik ei usu, et väljakutse tema jaoks eriti raskeks osutub. „Kui võtta vastu otsus, et läbikukkumiseks ruumi ei ole, siis ei ole siin midagi keerulist. Lõppude lõpuks ei pea ju midagi tegema, vaid hoopis tegemata jätma.“ Oma suhet alkoholiga kirjeldab ta nii: „Vahel saame kokku, aga päris südamesõbrad me ei ole.“

Karl-Eriku bänd, kuhu peale tema kuuluvad trummar Brait Pilvik, kitarrist Eric Kammiste ja klahvpillimängija Rene Puura, on väga populaarne ning kontserte antakse tihedalt. Pole mingi saladus, et arvatakse, et bändimehed pidutsevad nii, et maa must ja paar õlut enne või pärast kontserti käib asja juurde. „Mingit alkoholipoliitikat meil tõesti ei ole, aga kõik on ju täiskasvanud mehed,“ kinnitab Karl-Erik, et nende bändis pole ükski esinemine vägijookide pärast kunagi kannatanud.

Loodab enesetunde paranemist

Karl-Erik räägib, et ka tema sõprade hulgas on suur huvi sama väljakutse vastu võtta. „Paljud minu sõprusringkonnast juba lubasid, et teevad asja sada protsenti ära. Eriti hea meel oli näha väljakutset vastu võtmas tõelisi peohingi, kelle puhul oli see pigem ootamatu,“ sõnab mees. 

Millised ootused Taukaril aga alkoholivaba septembri osas on – näiteks langev kehakaal või üldiselt parem enesetunne? „Kuna alkohol ei ole kehale iseenesest vajalik, saab selle ära jätmine tuua kaasa ainult paraneva enesetunde ja lisaenergia. Olen sada protsenti kindel, et see on ka enesetundes tajutav,“ usub ta. „Kindlasti näitavad ka eesootavad tervisetestid, kas alkoholi mittetarbimine võiks veel midagi parandada.“

Kampaaniaga „Septembris ei joo“ on peale Karl-Erik Taukari ja Kristel Aaslaiu liitunud veel terve hulk avaliku elu tegelasi, kes ka oma sõpradele väljakutse esitavad. Kuidas väljakutses osaleda? Postita sotsiaalmeediasse foto kummuli pööratud klaasist ja märgi sinna juurde kolme sõbra nimed, kellele väljakutse esitad. Ott Lepland on väljakutse esitanud näiteks Liis Lemsalule, Juss Haasmale ja Andres Puusepale, lauljatar Tanja Mihhailova aga on välja kutsunud Mikk Saare, Timo Vendti ja Kethi Uibomägi. Liitunud on veel näiteks Brigitte Susanne Hunt, Taavi Immato, Artjom Savitski, Karin Rask ja Tuuli Rand.