Tahad vormis olla, lõpeta Caesari salatiga maiustamineFoto: Erlend Staub
Inimesed
5. september 2017, 23:32

50 NIPPI | SÖÖ END ILUSAKS! Tahad vormis olla, lõpeta Caesari salatiga maiustamine (24)

Uurime bikiinifitnessi staari Evelin Ainomäe käest, kas paljude lemmik, klassikaline Caesari salat on pigem tervislik või mitte. Peame antud juhul silmas ikka seda klassikalist Caesari salatit, mille autoriks peetakse Mehhikos Tijuanas restorani pidanud Caesar Cardinit. Aasta siis oli 1924.

Klassikaline retsept selle salati valmistamiseks oli ja on järgmine. 

Rooma salati lehed, mis on rebitud väiksemateks tükkideks, visatakse salatikaussi. Küüslaugukrutoonid tehakse ciabatta'st või nisuleiva paksudest viiludest, mis küpsetatakse ahjus krõbedaks või praetakse kuumal pannil õlis kuldseks. Jahtunud viilud hõõrutakse poolitatud küüslauguga üle ja lõigatakse tükkideks.

Rammus salatikaste saadakse hakitud küüslaugust ja anšoovisefileest, mis on peenestatud uhmris. Lisatakse toores munarebu või majonees, Dijoni sinep, sidrunimahl ja Worcesteri kaste ning vispeldatakse kaste ühtlaseks. Niristada tuleks juurde ka oliiviõli, kastet vispliga segades. Maitsestada soola ja pipraga. Kaste kallatakse salatilehtedele, puistatakse peale riivitud parmesan ning segatakse salatilehed kastmega läbi. Salatile lisatakse küüslaugukrutoonid ja ongi valmis!

Caesari salatit tehakse tihti ka kanaga. Kuna kanafileed kipuvad väga tuimad olema, siis soovitatakse neid valmistada järgmiselt. Pane kaussi vett ja soola, aseta kanafileed kaussi, kata kinni ning pane pooleks tunniks külmkappi. Siis nõruta ja loputa külma jooksva vee all, patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika kanafileed õhemateks viiludeks, maitsesta soola-pipraga ning prae saadud kanaeskalopid pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lõika viiludeks või tükkideks ja lisa salatile.

Kas tervislikult toitudes oleks mõtekam pigem taolist rammusat salatit vältida?

Salat on tervislik, kaste mitte nii väga, sest sisaldab ülirasvast majoneesi. Ainuüksi kastmes võib olla juba samapalju kilokaloreid kui terves salatis või rohkemgi veel. Kastme asemel saaks hoopis midagi muud süüa: kas või topeltkoguse kana või krevette. Juust ja krutoonid on loomulikult ka parajad kaloripommid.

Aga kui ikkagi Caesari salatist loobuda ei soovi, siis milline oleks alternatiiv?  

Valmista salat ise või mine Pirital asuvasse kohvikusse ISU, kus seda pakutakse Evelin Ainomäe salendava Caesari salati nime all. Minu salatikaste on asendatud hästi lahja ja figuurisõbraliku kreeka jogurtikastmega ning lahjemat sorti juustuga. 

Tutvu Evelini retseptiga ja vaata lisaks täpsemalt videost!