Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
28. august 2017, 14:23

VANEMAGENT "K" MEMUAARID: tuntud saarlased luure teenistuses

Tsaari-Vene vastuluure heaks töötanud eestlasest vanemagent K värbas I maailmasõja alguses Saaremaal teenistusse kümneid inimesi, teiste hulgas ka ühe tuntud saarlase, kelle nime kannab tänapäeval tänav Kuressaares.

“Kord kindlustustegelasena, kord metsakaupmehena, paljasjalgse päevavargana või lihtsa kalurina tungib ta salakuulajate pesadesse. Silmad pingul, kõrvad erksalt valvel, laetud nagaan laskevalmis taskus, teeb ta oma tööd, jälgides nähtamatut vaenlast. Siin ei tunta halastust kummaltki poolt,” kirjutab Saarte Hääl.

Niisuguse sissejuhatuse kirjutas ajalehe Maa Hääl toimetaja 1937. aasta veebruaris ilmuma hakanud memuaaridele, mille autoriks vanemagent K. Esimese maailmasõja eelõhtul Tsaari-Vene vastuluurel Eestis tööpuudust ei olnud ja agendi sõnul sai sakslaste erilise tähelepanu osaliseks Saaremaa.

Saksa teadlased tundsid korraga elavat huvi Saaremaa geoloogilise ehituse ja Vilsandi linnuriigi vastu. Kui neid muu ei köitnud, siis vähemalt Kaali järv ikka. Siia tuli Saksa ohvitsere, insenere, lendureid ja muid tegelasi ilma mingisuguse kindla kutseta. Kõigil neil oli nüüd järsku Saaremaal sugulasi või tuttavaid…