Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
28. august 2017, 04:00

Kuidas daamide pesust ja Ruhnu vangimajast juttu tehti

Täna 95 aastat tagasi ilmus esimene Eesti kõmuleht, kord nädalas ilmunud Esmaspäev. Lüheldases teates lugejatele rääkis ajaleht kõmust vaid ääri-veeri: „Esmaspäev tahab poliitiliselt vabu käsi hoides ilmuda vabameelses sihis…“. Asjaloos on olulisem, et tegemist oli esimese rohkelt illustreeritud ajalehega Eestis ja kuulsaks sai selle veergudel karikaturist Gori (Vello Agori).

Vabameelne oli esimeses numbris Milli Mallika (Hugo Raudsepp) veste. „Lugesin mõni aeg tagasi ühest poliitilisest moelehest: „Daamide kerged läbipaistvad suviülikonnad nõuavad vastavaid „besusse“ ja sedasi kerkib pesu küsimus. Nüüd on lugu aga nii, et mitte ainult daamide suviülikonnad, vaid mõned teisedki  „bessusse“ nõuavad. Näituseks ka erakonnapoliitilised kombinatsioonid…“.

Jätan siinkohal noist ammustest kombinatsioonidest rääkimata, sest avanumbri huvitavaim minu jaoks oli lüheldane kirjutis koos pildiga: „Ruhno saare vangimaja“.

Sellel õlgkatusega heinaküüni taolisel ehitisel oli rohkem moraalne väärtus, sest kuritegevus on Ruhnul pea tundmata asi, kirjutab Esmaspäev. Pealegi oli vangimajal seina all auk, kust vang lahedalt põgenema pääseb. Aga kuhu tal saarel minna?