KÕNETAB KAASAJALGI: Kuningas George III ajal pidi Inglismaa tunnistama Ameerika Ühendriikide iseseisvust, Austeni enda meeli mõjutasid Napoleoni sõjad. Kuid ta ei kirjutanud sõjakoledustest, vaid jutustas, kuidas armastus võib vahetada küll positsioone, ent vahel võidabki. Jane Austen andis ja annab siiani inimestele lootust.Foto: Vida Press
Inimesed
26. august 2017, 00:01

Värske uurimus briti menukirjaniku elust kummutab müüdi temast kui kergemeelsest seltskonnaliblikast ja kibestunud vanatüdrukust

Jane Austen – seltskonnakroonik või karm ühiskonnakriitik? (1)

Jane Austen oli kõige kergemeelsem ja edevam abikaasakandidaatide järel jooksev pühapäevaliblikas, keda kunagi olen kohanud,“ iseloomustas kuulsat inglise romaaniautorit tema perekonnatuttav ja kolleeg Mary Russell Mitford. Värskeim uurimus Austeni elust ja loomingust aga kinnitab, et pinnapealseks seltskonnadaamiks peetud autor oli vaadetelt tõeline radikaal, kes kritiseeris orjapidamist ja naiste seisundit ühiskonnas.

„Jane Austen oli kõige kergemeelsem ja edevam abikaasakandidaatide järel jooksev pühapäevaliblikas, keda kunagi olen kohanud,“ iseloomustas kuulsat inglise romaaniautorit tema perekonnatuttav ja kolleeg Mary Russell Mitford. Värskeim uurimus Austeni elust ja loomingust aga kinnitab, et pinnapealseks seltskonnadaamiks peetud autor oli vaadetelt tõeline radikaal, kes kritiseeris orjapidamist ja naiste seisundit ühiskonnas.

KÕNETAB KAASAJALGI: Kuningas George III ajal pidi Inglismaa tunnistama Ameerika Ühendriikide iseseisvust, Austeni enda meeli mõjutasid Napoleoni sõjad. Kuid ta ei kirjutanud sõjakoledustest, vaid jutustas, kuidas armastus võib vahetada küll positsioone, ent vahel võidabki. Jane Austen andis ja annab siiani inimestele lootust. (Vida Press)

Jane Austen, kelle surmast möödus juulis 200 aastat, on üks läbi aegade enimloetud briti autoreid, kes oma raamatutes kirjeldab 18. sajandi lõpu – 19. sajandi alguse Suurbritannia kesk- ja kõrgklassi elu.

Edasi lugemiseks: