Prangli saarFoto: Jörgen Norkroos
Inimesed
25. august 2017, 12:09

Viimsi vald leidis 4-lapselise pere, kes soovib Pranglile elama tulla (3)

Juulis kuulutasid Viimsi vald ja Prangli saarevanem välja võimaluse tulla Prangli saarele elama noortel peredel, kellel on põhikooliealised lapsed. Vald pakkus omalt poolt peredele elamiseks värskelt renoveeritud õpilaskodu ning lastele kohad Prangli koolis.

„Huvi meie üleskutse vastu oli üllatavalt suur – kokku laekus 30 sooviavaldust,“ ütles Prangli saarevanem Terje Lilleoks. „Valisime valdavalt selle järgi, kas pere oli saarele kolimise enda jaoks läbi mõelnud: mida hakkavad vanemad tegema, kuidas saab pere hakkama. Pere käis Pranglil ka oma tulevast elupaika vaatamas ning tundus, et neile sobis.“

Perekond Proover Pärnumaalt on suur ja toimekas, väga armas ja ühtehoidev. Pereisa Gunnar loodab peatselt uuendada oma laevanduse paberid, et Wrangö peale tööle minna.

Viimsi abivallavanem Jan Trei peab üleskutset Pranglisse noorel perel elama tulla igati kordaläinuks.„Sõlmimise maja üürilepingu esialgu üheks aastaks, et pere, vald ja saarerahvas vastastikuses sobivuses kinnitust saaks,“ ütles Jan Trei.

„Pranglisse kolival noorel perel on kolm poissi ja üks tüdruk, kolm last käivad koolis, kusjuures pere kolmas laps läheb kohe esimesse klassi. Mul on väga hea meel, et Pranglil kool saab korraga juurde kolm uut õpilast ning saar kaks toimekat täiskasvanut. 1. septembril heliseb koolikell Prangli juba kogunisti 8-le õpilasele. Noor, särav ja aktiivne pere annab lootust uuteks tuulteks saarel pikemaks ajaks ning lähitulevikus võib sarnast üleskutset Prangli saarele elama tulla uuesti korrata.“

„Lapsena unistasin üksikule saarele kolimisest – nüüd kolin küll saarele, aga mitte üksikule, vaid Pranglile ja koos perega. Prangli saar on parajalt suur – piisav omaetteolemiseks, on rahu, privaatsust ja vaikust. Aga samas on olemas kool ja lapsesõbralik elukeskkond,“ ütles pereisa Gunnar Proover.

„Soovime oma lastele rahulikku keskkonda. Kuulasime abikaasaga raadiosaadet Prangli koolist ning see jättis väga hea mulje – meile meeldis õpetajate sõbralikkus. Tore on ka see, et õed-vennad saavad koos koolis käia.“

„Armastame kogu perega looduses viibida ja linde vaadelda. Abikaasa ja tütar soovivad kohalikku käsitööd tegema õppida. Meie soov on tänapäeva kiire elurütmi juures kogeda midagi teistsugust,“ lisas Proover.

Viimsi vald (www.viimsivald.ee) asub Harjumaal Tallinna linna, Maardu linna ja Jõelähtme valla naabruses. Viimsi valla pindala on 73 km², vallas on ca 19 260 elanikku. Viimsi vallas on 2 alevikku, 20 küla ning 15 saart, neist suuremad on Naissaar ja Prangli.

Prangli saar on 6,44 km² pindalaga saar Soome lahes Viimsi poolsaarest kirdes, Leppeneeme sadamast tunnise meresõidu kaugusel. Prangli on Eesti kõige põhjapoolsem aastaringse asustusega saar. Kolme küla peale kokku on Pranglil elanikke ligi 100.