TEISTMOODI PULMAD: Looduse rüpes abiellusid ka muusik Markus Robam ning filmimaailmas tegutsev Adele Thele Kuusk. Kaunis pulm peeti Valgamaal Leigo järve ääres.Foto: Siiri Kumari
Inimesed
26. august 2017, 00:01

Mida pulmade korraldamisel unustada ei tohiks?

UUED PULMATRENDID: pruutpaarid heidavad üha enam paari metsade ja rabade vahel (3)

„Suvi on pulmade pidamise põhihooaeg, ent tegelikult liigub trend vaikselt sinnapoole, et abiellutakse ka sügisel ja talvel,“ rääkis pulmakorraldust pakkuva firma eestvedaja Taago Heinmaa. Tema sõnul on pruutpaaril talve- ja sügispulmade puhul teenusepakkujate seas rohkem valikuvõimalusi ja kergem ka eelarves püsida. Pulmakorraldajad Taago, Liisa ja Merily räägivad, mis on pulmade korraldamisel praegu moes ja mida arvestada selle olulise päeva planeerimisel.

Abiellujad valivad oma eriliseks päevaks sageli mõne n-ö maagilise kuupäeva. Selle suve ihaldatuim kuupäev oli 07.07.17, kui üksnes Tallinna perekonnaseisuametis sõlmiti 29 abielu.

MUINASJUTULINE JA LIHTNE: Erilise miljöö loomiseks pole palju vaja. Foto: Carol Liis Metsla

Küll aga nendivad pulmakorraldajad Taago, Liisa ja Merily, et see kuupäev oli nende jaoks üllatavalt vaikne. „Meie jaoks oli see rahulik päev. Meil eelnes ja järgnes sellele kibekiire pulmaperiood, ent meie pruutpaarid seda päeva ei valinud,“ räägib Merily. Küll aga teab ta rääkida, et sellele maagilisele kuupäevale olla broneeringuid tehtud juba kolm aastat tagasi.

Suurim suundumus on olla suuna looja

“Üha enam julgeb pruutpaar olla enda nägu, erineda massist, katsetada uusi asju – olla ise trendi looja”, sõnab Merily. “Ei ole võõras, et pruutpaar abiellub oma koduõuel või küünis, mis enne sõprade ühisel jõul korda tehakse.

KIIRUSTADA EI MAKSA: Kolm aastat enne pulmi pole mõtet paika panna, mis värvi lilli lauale panna või milline peaks olema pruudikimp – need eelistused kipuvad ajaga muutuma. (Gerry Sulp)

Samas ei ole kuhugi kadunud soov abielluda Eesti mõisates. Tihtipeale pakuvad mõisad ka kõrgel tasemel toitlustust, mis räägib kohavalikul nende kasuks.“ 

Pulmakorraldusmeeskond on täheldanud, et pruutpaarid eelistavad üha enam puhtaid toone ja pigem minimalistlikke detaile. “Sel aastal oleme ehk silmanud, et võrreldes varasemaga on populaarsemaks muutunud skandinaavialik lähenemine – minimalism ja puhtus. Seda on kõige enam märgata just detailide osas,” räägivad nad. 

“Samuti otsitakse kontakti loodusega ja püütakse sellesse sulanduda. Seda siis kas lilledega dekoreerimisel või viiakse pulmapidu hoopis rabade-metsade vahele,“ lisab Merily. Sel aastal on nad korraldanud mitu tseremooniat keset metsa või rabasid.

“Dekoratsioone on minimaalselt, sest ümbrus ise – mustikalehed, puud, järved, liivateed – loovad vajaliku atmosfääri. Loodus ja roheline mõtlemine käib aina rohkem läbi ka näiteks välismaa pulma- ja moeajakirjades,“ sõnab pulmakorraldaja.

“Mõni aasta tagasi oli väga populaarne kasutada ainult pastelseid toone, praegu on aga palju erksaid ja säravaid värvilahendusi ning seda eriti just lillede osas,” räägib Merily.

Pulmamood muutub aga tasapisi ja tihti märkamatult. “Seda just sellepärast, et pulmade planeerimine algab üldiselt aasta, mõnel juhul juba kaks-kolm aastat enne pidu.“ Küll aga pannakse pulmade planeerimisel paika kuupäevad, millal mingid tähtsad otsused tehakse. „Kolm aastat enne pulmi pole kindlasti mõtet paika panna, mis värvi lilli lauale panna või milline peaks olema pruudikimp. Teatud detailidega ootame natuke, sest on asju, mis ajas muutuvad.“

Eelarve sõltub pruutpaari soovidest

Mis rolli mängib pulmakorraldaja? “Tema kohtub pruutpaariga, kuulab ära tema soovid ja vastavalt sellele algab pulma planeerimine,“ räägib Merily. “Pruutpaari eelarvet aluseks võttes püüame täita kõik soovid. Võtame teenusepakkujatelt võrdlevaid pakkumisi, mille najal saab pruutpaar lõpliku otsuse teha.

Mõtleme koos välja visuaalse plaani, mida aitame pulmapäeval teostada. Tavaliselt oleme ka pulmakutsel külaliste kontaktiks, et nemad saaksid samuti oma muredega meie poole pöörduda,“ seletab Merily.

“Rahvusvaheliste pulmade puhul hoolitseme külaliste eest tihi juba nädal enne ja pärast pulmapäeva, sealhulgas hotellid, ekskurisoonid, õhtusöögid,” lisab Taago.

LOODUSLÄHEDUS JA PUHTAD TOONID: Sageli eelistavad pruutpaarid, et toretsevate aksessuaaride asemel kaunistaks nende peopaika looduse puhas ilu. Foto: Taago Heinmaa

“Tihti küsitakse, et kui palju üks pulm maksma läheb. Kahjuks pole aga võimalik öelda isegi umbmäärast vahemikku, mis summaga pulmapidu korraldatud saab. Samamoodi pole võimalik võrrelda, kas nüüd peetakse pulmi odavamalt või kallimalt kui aastate eest – see oleneb pruutpaarist ja tema soovidest.

Samas peaks pulm peegeldama pruutpaari, aga me ei soovi, et pruutpaar materiaalselt üle jõu käivaid otsuseid vastu võtab,“ sõnab Merily, et ka väiksema eelarvega on võimalik ilus pulm korraldada – eriti juhul, kui ka pruutpaar ettevalmistustes kaasa lööb. 

„Soovitame pruutpaaridel kohe pulma planeerimise alguses kirja panna, mis on nende joaks kõige olulisem, olgu selleks siis bänd, toitlustus või lilled. Seejärel panna kirja vähemolulised asjad, millele võiks leida minimaalsemad lahendused,“ soovitab Merily. 

„Samas tahaksin öelda kõigile pruutpaaridele, et unistage ikka suurelt! Kui sul on idee ja mõte, ära karda küsida ega uurida, kuidas seda teostada. Pulmakorraldaja ongi selleks, et leida lahendus. Ka täiesti hullumeelne, eelarveraamidest või muudest võimalustest väljas idee võib olla siiski teostatav, püüame leida alternatiivi. Ent oluline on, et ära karda!“ julgustab ta.

Pulmakorraldaja mõtleb alati kümme sammu ette ja taha: alates sellest, kui kaua põlevad dekoratsiooniks olevad küünlad kuni selleni, mida teha, kui keset tseremooniat hakkab järsku paduvihma sadama.

„Selle variandi käime alati ka läbi ja see tiksub kuklas. Kui ikka hommikul on näha, et sajab vihma ja rabatseremoonia pole võimalik, lähebki käiku teine plaan,“ räägib ta. „Näiteks eelmisel aastal tuligi sellist hädaabivarianti kasutada, otsus tuli vastu võtta pool tundi enne tseremooniat.“

ERILISED PULMAD: miks mitte saarel või Lõuna-Eesti kuplite vahel?

Taago ja Merily on pärit Hiiumaalt. Nõnda on neile eriti südamesse läinud pulmad, mis on korraldatud just kodusaarel. „Hiiumaad kutsutakse paradiisisaareks ja just selline tunne seal ka tekib. Oleme juba mitu aastat järjest seal pulmi korraldanud.

Alguses küll natuke peljatakse, et appi, transport on keeruline – peaaegu nagu välismaale minek!“ naerab Merily. Tegelikult on kartus aga asjatu: „Tänapäeval sõidavad Hiiumaa vahet suured laevad ja keegi maha ei jää,“ räägib ta. 

Eriliselt on talle meelde jäänud aga rabas peetud tseremooniad. „Üks neist oli sügaval metsas, kuhu ei pääsenud autodega ligigi. Külalistel tuli 20–30 minutit jalgsi matkata.

Iga pulm on ainulaadne ja pruutpaari enda nägu. Foto: Panthermedia / Scanpix

Et ka pruutpaar lõi selles pulmas aktiivselt kaasa nii dekoratsioonide kui ka välise visuaali juures, oli pulm juba pisikeste detailide poolest väga südamlik ja meeldejääv,“ räägib Merily. 

Taago toob välja, et eriliselt meeldejäävad on olnud ka Lõuna-Eesti kuplite vahel peetud pulmad. Vau-efekti tekitavad need eelkõige just põhjaeestlastele. „Lõuna-Eesti kuppelmaastik tekitab hoopis eripärase pildi, kui lisada sinna küünlaid ja tõrvikuid.”  

Meelespea pulmakülalisele: las päevakangelased teatavad oma pulmast ise! 

Tihti palub õhtujuht või tseremooniameister abielu sõlmimisest külalistel mitte pilte teha. Sellest palvest tasuks kindlasti kinni pidada.

„Oleme kahjuks näinud, et ajal, kui pruutpaar seisab altari ees, ilmub Facebooki või Instagrami neist pilt. Või siis tehakse nende taustal selfi. Siiski on pruutpaaril ainuõigus ülejäänud maailma oma pulmapäevast teavitada,” paneb Merily kõigile pulmakülastajatele südamele.