Jüri ArrakFoto: Teet Malsroos
Inimesed
23. august 2017, 19:16

VIDEO | Kunstnik Jüri Arrak: oma riiki ei solvata! (38)

"Vabaduse lähenemine" on esimene töö kunstikogumikust "Vabadus 21. sajandil", mille loovad 20 kaasaegset Eesti kunstnikku Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Eesti Litograafiakeskuses sünnib 100 kogumikku, igas 20 originaalteost. 25 kogumikku leiavad omanikud Eestist, ülejäänud lähevad Eesti kunsti tutvustama laia maailma.

Eesti üks tuntuimatest kunstnikest, Jüri Arrak, räägib kuidas sündis tema "Vabaduse lähenemine"

Miks selline suur nägu?

Pildi toonid on sini-must-valge. Taevast läheneb suur nägu, millel kaela pole. Ta läheneb maale ja läheneb, läheneb, läheneb... Me peame sellest aru saama, et see ongi tegelikult vabadus.  

Aga vabadus ei tähenda seda, et ma võin teha mida tahan, sest see nägu kontrollib sind. Vaata justkui otsa ja ütleb: "No poiss või tüdruk, sa oled küll vaba, aga sul on ka kohustusi. Päris nii ka ei ole, et teed mis tahad."

Tahan öelda, et kui sa armastad oma riiki, siis sa ei solva teda. Sa ei solva tema lippu, vappi ja hümni. See on sama, kui armastad ühte naist, siis sa ei sõima teda. Isegi, kui sulle mõned tema teod ei meeldi, siis armastus teeb need muhedaks. Ütled talle pigem: "Pole viga kullake, et sul läks pisut pahasti, kõik on korras." Selline peaks olema ka suhe meie riiki. No, et läks natuke nässu, sest üks tegi nii ja teine naa, aga meil on vaba riik.

Sellepärast on ka sõna VABADUS, mida olen igal pool korranud just see, mida me peame hoidma.    

Vaata videot!

Kunstiprojekti “Vabadus 21. sajandil” käigus sünnib üheksa kuud vältava loomeperioodi jooksul Eesti Litograafiakeskuse graafikakojas 100 kunstimappi, igaühes 20 suuremõõtmelist originaalteost. Tegemist on Eesti tippkunstnike ühiskingitusega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Kumusse sündmust tähistama saabunud külalised said ühtlasi näha suurprojekti esimest tööd, milleks on Jüri Arraku “Vabaduse lähenemine”. 

Projekti kuraatori ja Eesti Litograafiakeskuse juhi Jaak Visnapi sõnul on Jüri Arrak andnud kunstnikke ühendavale sarjale “Vabadus 21. sajandil” suurepärase stardikiirenduse ning järgnevalt asuvad tööle Raul MeelLeonhard Lapin ja teised Eesti kunsti suurkujud. “Kevadeks on meil sajaaastase Eesti sünnipäevaks 100 komplekti värsket Eesti kunsti, igas mapis 20 suuremõõtmelist originaalteost 20 tippkunstnikult,” kirjeldas Visnap projekti mastaapi.

“Üheksa kuud kestev loomeperiood on aga ainult üks osa sellest tööst, mida “Vabadus 21. sajandil” meeskond on endale ette võtnud,” ütles Visnap. “Meie eesmärk on viia kaasaegne Eesti kunst maailma. Korraga ja paljudesse kohtadesse. Eesti Vabariigi 100. sünnipäev ja sellega kaasnevad kultuurisündmused üle maailma annavad selleks hea võimaluse,” lisas ta.

Visnapi sõnul on 20 kunstnikku kaasava ühispingutuse eesmärk näidata ka seda, et Eesti kunst on elujõuline ja ei vaja abirattaid. “Kogu meie projekt on üles ehitatud põhimõttele, et Eesti kunst on nii hea, et inimesed tahavad seda näha ja omada. Oleme saanud tööle asuda tänu Eesti ettevõtjatele ja kunstisõpradele, kes on otsustanud juba ette, et soovivad neid töid endale,” selgitas Visnap. “Me nimetame neid start-up maailma eeskujul ingelmetseenideks. Aga Eestisse jääb ainult 25 kollektsiooni. Ülejäänud 75 on määratud jõudma laia maailma.”