Taavi ja Luisa Rõivase pulmariided kokku võisid keskmiselt maksta 5200 eurot.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
22. august 2017, 00:01

Taavi ja Luisa pulm – kas tõesti 40 000 eurot? (115)

Nädalavahetusel paari pandud Taavi ja Luisa Rõivase glamuurne pulm tekitas paljudes lugejates küsimuse, kui palju selline luksus ja sära küll maksma võis minna, kui endalegi sellist tahaks? Õhtuleht tegi kogenud pulmakorraldaja abiga mõned arvutused ja sai summaks umbes 40 000 eurot.

Kuulus paar korraldas väidetavalt pulma sõprade abiga ise, aga et see igaühel tänapäeval võimalik ei ole, sai lähtutud sellest, et asi aetakse korda pulmakorraldaja abiga. Korraldaja hind sõltub sellest, kas tellida täisteenus ehk pulmakorraldus kõigele või osaline teenus. Üldjuhul jääb korraldus 500–1000 euro kanti.

Keskmine Eesti mõisa üürihind jääb 4000 euro kanti. „Selline on näiteks Taagepera ja Sagadi mõisa üür, kuigi see sõltub ka hooajast,“ teab üks kodumaine pulmakorraldaja, et suvel on üür kallim. Pulmaisa teenus maksab 800–1200 ehk keskmiselt 1000 eurot.

Suvel mõisa üürimine võib maksta kuni 4000 eurot. Luisa ja Taavi abiellusid küll Kõltsu mõisas, aga Taagepera lossis peo pidamine läheb maksma just nii palju. Foto: Teet Malsroos

Vähegi tuntuma ja parema fotograafi saab terveks päevaks pulma pildistama kõige odavamalt 1000 euro eest (tavaliselt küsitakse umbes 1300). Mõne populaarse pulmabändi tellimise eest tuleb pulmakorraldaja andmetel välja käia 1500–2000 ehk keskmiselt 1700 eurot.

Pruutkleidi hind sõltub loomulikult sellest, millisel moemajal või õmblejal see teha lasta. Kui soovida näiteks Luisa Värgi  kleidi autori Kristina Viirpalu kõrgmoe kvaliteediga loomingut, peab olema varuks 2200–5800 eurot. Professionaali tehtud meigi ja soengu hind pruudile sõltub sellest, kas lasta töö ära teha Tallinnas või peab tegija kuskile kohale sõitma. Tallinnas tuleb arvestada 250–300 euroga, aga kui tahetakse ilutegijat näiteks teise Eestimaa otsa tellida, võib see maksma minna kuni 500 eurot.

Pruutneitsite kleidid õnneks nii kallid ei ole kui pruudi omad, aga kui oled samamoodi Iris Janvieri moemaja fänn nagu Luisa sõbrannad, siis nende kleit pruutneitsile maksab keskmiselt 240 eurot. Kui neidusid on kaks, läheb kokku 480 eurot.

Kui fännad samamoodi Iris Janvieri loomingut, siis nende kahe pruutneitsi kleidi hind on ligikaudu 480 eurot. Foto: Teet Malsroos

Taavi Rõivas on olnud kümme aastat tipprätsep Marco Lermani püsikleint. Too valmistab peiule unikaalse ja hästiistuva ülikonna 900–1500 euro eest.

Abielusõrmuste hind sõltub samuti sellest, kas osta need poest või lasta valmistada eritellimusel. Mõni paar saab hakkama 500 euroga, aga kes soovib hinnalisi kivikesi ja eritellimust, peab arvestama kuni 2000 euroga.

Toitlustuse hinda arvutatakse lähtuvalt sellest, kui palju on pulma kutsutud külalisi. „Tihti on toitlustajatel välja töötatud tüüpmenüüd, mille vahel pruutpaar valida saab. Üldjuhul läheb toitlustamine maksab see 20–40 eurot inimese kohta,“ selgitab pulmakorraldaja. Kui panna mõisa hoovile lisaks püsti uhke klaasseintega peotelk koos lava, mööbli ja tehnikaga, tuleb selle eest 250 külalise puhul maksta vähemalt 15 000 eurot.

Klaasseintega telk koos mööbli, lava ja tehnikaga viib rahakotist alates 15 000 eurot. Foto: Robin Roots

Linnast väljas asuvasse pulma on tihtipeale vaja külalised ka kohale ja tagasi sõidutada. Kui busse on mitu ja juhid peavad mitu tundi tööl olema, kaob rahakotist veel ligikaudu 2000 eurot.

Romantilise kirikliku laulatuse puhul soovib ka kirik annetust, kuigi summa suurust ette ei kirjuta. Pulmakorraldaja teada jääb annetus paaridel keskmiselt 300–500 euro kanti. Lisaks peab abiellumise puhul arvestama riigilõivuga, mis on praegu 30 eurot.

Hinnalist uunikumi pulmaautoks soovitab Õhtuleht laenata healt tuttavalt, nii et selle laenutamise hinda pole siin arvestatud. Aga lihtne arvutus näitab, et selletagi läheb Taavi ja Luisa stiilis pulm paarisajale inimesele maksma umbes 35 500–43 300 eurot.

Külaliste transportimine mitme bussiga võib maksma minna kuni 2000 eurot. Foto: Robin Roots