Foto: Vene teater
Raamat
21. august 2017, 14:15

Juba reedel avatakse Tallinnas suur kirjandusfestival

Selle nädala lõpul, 25.-27. augustini toimub 5. rahvusvaheline kirjandusfestival „Dovlatovi päevad Tallinnas“, mis pühendatud Tallinnas töötanud maailmanimega kirjanikule. Festivalil tuleb juttu kolmest peamisest linnast Sergei Dovlatovi elus: Leningradist, Tallinnast ja New Yorgist. Igast linnast ja seostest Dovlatoviga kõneleb erinev uurija. Nii on festivalikavas mainitud näiteks kirjaniku head sõpra, ajakirja Zvezda peatoimetajat Andrei Arjevit (Peterburi) ning esseisti, kirjandusteadlast ja kriitikut Aleksandr Genist (New York), kes andis koos Dovlatoviga välja ajalehte „Novõi amerikanets“.

„Sergei Dovlatov – see on lõbus nimi! See tagab särava kirjandusliku suhtluse. Iga Dovlatovi lugeja tahaks võtta tema tsitaadid jutumärkidest välja ja pakkuda neid kui enda omi, sest Dovlatov jutustas tõepoolest meist kõigist justkui meie endi sõnadega. Ainult et tegi seda geniaalselt. Ta lõi tavalise inimese igavikulise variandi. Me ootame festivalile tavalisi inimesi, kellele Dovlatov kirjutas. Need, kes teda tundsid ja olid tema sõbrad, jutustavad, mis neid Dovlatoviga sidus ja mis teemad raamatutesse ei jõudnud,“ räägib festivali kunstiline juht Jelena Skulskaja. 

Festivali oluliste sündmuste seas on kindlasti kirjaniku tütre Katerina Dovlatova (New York) esinemine ning Sergei Dovlatovi neljaköitelise kogumiku esitlus, mis ilmus augusti keskel kirjastuses Azbuka-Atticus (Moskva).

Eesti pealinn saab erilise tähelepanu osaliseks: siinkohal võib mainida festivali kunstilise juhi Jelena Skulskaja esinemisi ning ekskursioone Dovlatoviga seotud paikadesse, mida juhivad Josef Kats (registreerumine [email protected]) ja Natalja Saal (registreerumine [email protected]). 

Kõigil festivali päevadel on Tallinna Kirjanike Majas (Harju 1) avatud Dovlatovi raamatute kujundaja Aleksandr Florenski näitus. Samuti saab raamatuletist Dovlatovi teoseid osta.

Festival tipneb Vene teatris suurejoonelise kontserdiga „Dovlatovi maraton“. Etenduses osaleb mitukümmend ühiskonna- ja kultuuritegelast Eestist ja välismaalt. Kõlavad Dovlatovi lemmik džässipalad, mida esitavad Vladimir Volkov (kontrabass, Peterburi), Anna Tšaikovskaja (klaver, laul, Moskva) ja Marija Šorstova (laul, Tallinn). 

Fesivali toetavad kultuuriministeerium ja Tallinna linnavalitsus.

„Dovlatovi päevade“ kavaga saab tutvuda kodulehel

Foto: HELIN LOIK