Metsakino mullusel Kõrvemaa filmiõhtute festivalil, rahvaga kohtus rahvaluuleteadlane Mikk Sarv.Foto: KÕRVEMAA FILMIÕHTUD
Film
17. august 2017, 18:20

Kõrvemaa filmiõhtutel näeb filme tuumavarjandis ja metsa vahel

Tänasega algavatel ja läbi kahe nädalavahetus vältavatel filmiõhtutel saab linateoseid nautida metsikutes paikades, alates Eesti NSV tähtsaimast tuumavarjendist Kosel ning lõpetades Nelijärvega.

Teist aastat toimuv festival käivitub täna õhtul paadikinoga. Kell 20.30 saab Purgatsi järvel sõudepaatidel, vesijalgratastel, raftidel ja draakonipaatidel vaadata loodusfilmi järvedest.

Filmid ongi hoolikalt valitud lähtuvalt linastuskohast, et kaotada piir ekraani ja päriselu vahelt. Kinoga liituvad looduselamused, huvitavad esinejad, matkad ja töötoad.

Homme saavad nelja–seitsmepealised grupid Kosel asuvas tuumavarjendis põgenemistoas oma nutikuse proovile panna. Kell 20 tutvustatakse varjendi ajalugu ning seejärel esilinastub Eestis Londoni ulmefilmide festivali värske võidufilm „Flora“.

Kosel asuv Eesti NSV kõige tähtsam tuumavarjend. Foto: KÕRVEMAA FILMIÕHTUD

Samuti on kavas Eesti ühe tuntuma juutuuberi Einar Maasiku apokalüptiline lühifilm „The most beatiful day“, mis ongi Kose varjendis filmitud.

Pühapäeval jooksevad Anija mõisas mõisakultuuri festivali raames katkematult Margit Kilumetsa „Veebel, vonn ja Leetse mõis" ning üks pildike Jaak Kilmi ja Kiur Aarma kogumikust „Allveelennud“, mis räägib hullu krahvi Mannteuffeli lennuunistusest.

Pühapäeva õhtul kell 20 on Rooküla külaplatsil kavas Rainer Sarneti aasta algul kinodesse jõudnud „November“. Publikuga kohtub näitleja Taavi Eelmaa.

Tulevaks reedeks ja laupäevaks, 25.–26. augustiks, kolib festival kunagise Nõmbra karjamõisa maadele Tallinna lähedal Rookülas.

Reedel kell 21 linastub metsakino, kus näeb Aleksei Vakruševi 2011. aastal valminud filmi „The Tundra Book“, mis on noppinud maailmas ohtralt auhindu ning on tunnistatud Venemaa üheks parimaks dokumentaalfilmiks. Eestisse on film jõudnud koostöös Soome põlisrahvaste filmifestivaliga Inaris.

Metsakino mullusel Kõrvemaa filmiõhtute festivalil, rahvaga kohtus rahvaluuleteadlane Mikk Sarv. Foto: KÕRVEMAA FILMIÕHTUD

Metsakinole eelneb hommikul alanud 36tunnine looduses ellujäämist õpetav matk ümbruskonnas.

Festivali lõpetab 26. augustil kell 21 samuti Soome Inari filmifestivaliga koostöös maale toodud saami lühifilmide kassett. Ööfilmina on kavas maooride esimene action-film "The Dead Lands".