Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
16. august 2017, 18:52

TV3 VIDEO | Viie koolivaheajaga kord on vaba valik (3)

Alates uuest õppeaastast on kõigis Eesti koolides viis koolivaheaega. Lisanduv vaheaeg jaotab senise kolmanda õppeveerandi kaheks ja pikendab kooliskäimise aega juunis. Sellega loodetakse leevendada õpilaste kevadväsimust.

Koolivaheajad on jagatud ühtlaselt aasta peale laiali. 

Esimene koolivaheaeg on oktoobri lõpus, teine jõulude ajal, kolmas veebruari lõpus, neljas aprillis ja pikem koolivaheaeg kestab juuni keskpaigast kuni augusti lõpuni. 

Mitmed koolid on seda süsteemi katsetanud juba aastast 2013.

Haridus- ja teadusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantsler Mart Laidmets ütles, et paljudele lastele sobib see, et kevadised õppeperioodid ei ole pikemad kui sügisesed, sest kevadel on lapsed väsinumad. "Eks me kõik väsime ju kevadeks ära," rääkis Laidmets. 

Uus koolivaheajasüsteem annab koolilastele väikese pausi kevadesse. Samas tuleb aga lastel veeta koolimajas pikemat aega suvel. Haridusministeerium aga selles probleemi ei näe. "Mõnedes maades on suvevaheaeg hoopis lühem kui meil," ütles Laidmets, kes peab sellist koormuse hajutamist õigeks. 

Kuidas kõik toimub, on koolide vaba valik. Omavalitsustele jääb võimalus jääda ka edaspidi nelja koolivaheaja juurde. Praegu ei ole teada, kui paljud seda valikut kasutavad.