Birgitta Festivali lõppakordi tegi Läti Rahvusballeti lavastus „Boléro“ Foto: Viktor Burkivski
Inimesed
14. august 2017, 09:54

PILDID JA VIDEO | Birgitta Festivali kulminatsiooniks oli Läti Rahvusballeti lavastus „Boléro“ (3)

Tänavune Birgitta Festival lõppes suurejoonelise lõppakordiga - Läti Rahvusballeti lavastusega „Boléro“, mis on inspireeritud Maurice Raveli unustamatutest teostest „Boléro“ ja „Daphnis ja Chloé“ ning Raveli seadetest Modest Mussorgski klaveripalade tsüklile „Pildid näituselt“.

Etendus oli kolmes vaatuses ja selle koreograafia lõid läti, poola ja ungari noored andekad koreograafid. Kõik kolm maailmakuulsat teost moodustasid selles lavastuses harmoonilise ja samas üllatusterohke terviku, mille kulminatsiooniks ol Raveli hüpnotiseeriv meistriteos „Boléro“.

Birgitta Festivali lõppakordi tegi Läti Rahvusballeti lavastus „Boléro“ Foto: Viktor Burkivski


Läti Rahvusballett on Läti ainuke professionaalne balletitrupp, mille ajalugu ulatub enam kui 90 aasta taha. Balletil on ajaloolised sidemed klassikalise Vene balletikoolkonnaga, mille parimaid traditsioone on edasi kantud põlvest põlve. Läti Rahvusballetist on sirgunud muu hulgas sellised maailmanimed nagu Mihhail Barõšnikov, Māris Liepa ja Aleksander Godunov, kes kõik alustasid oma balletikunstniku teed just Riiast. Alates 1993. aastast on Läti Rahvusballeti kunstiline juht Aivars Leimanis.

Vaata pildigaleriid ja videot Birgitta Festivali suurejoonelisest lõppakordist!

Birgitta Festivali lõppakordi tegi Läti Rahvusballeti lavastus „Boléro“ Foto: Viktor Burkivski

Järjekorras XIII Birgitta Festival on alates tänavusest aastast pühendatud selle asutajale ja kauaaegsele kunstilisele juhile, maestro Eri Klasile. Alates esimesest toimumiskorrast 2005. aastal on Birgitta Festivali korraldaja Tallinna Filharmoonia.  

 Tänavu pälvis Birgitta Festival juba teist korda Euroopa festivalide kvaliteedimärgi – EFFE Label´i (Europe For Festivals, Festivals For Europe), mis omistatakse vaid festivalidele, mis paistavad silma mitmekülgse ja kõrge kunstilise taseme poolest ning on pälvinud nii kohalike ekspertide kui ka rahvusvahelise žürii kiitva hinnangu. Tänavu saabusid Birgitta Festivali kajastama nelja välisriigi ajakirjanikud ja artiste osales kokku üheteistkümnest riigist.  

ROOSIAIA VASTUVÕTT - Ariel ja Eri Klas Foto: ALAR TRUU

TÄNAVU ESIMEST KORDA BIRGITTA AJALOOS… 

- alates 2017. aastast on kõik järgnevad festivalid pühendusega maestro Eri Klasile 

- alates 2017. aastast on festivali kunstiline juht Risto Joost 

- alates 2017. aastast on festivali programmi lülitatud kogupereetendus 

- alates 2017. aastast alustati koostööd heategevusfondiga „Aitan lapsi“, mille raames saab tänavu võimaluse vaadata etendust „Karlsson lendab…“ 500 Eesti paljulapseliste ja vähekindlustatud perede last 

- alates 2017. aastast läks käima Tartu-Tallinn festivalibuss 

- esmakordselt festivali ajaloos kuulutas festival koostöös Eesti Päevalehega välja konkursi festivali etenduse kõrvaosatäitja rolli. 11. augustil astus Giacomo Puccini ooperis „Tosca“ Kardinali osas üles noor eesti laulja Kristjan Kannukene.