Arseni Jatsenjuk, Leonid Kravtšuk ja Leonid Kutšma.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
11. august 2017, 16:19

ESIMENE PRESIDENT: Janukovõtši suurim kuritegu oli Vene vägede Ukrainasse kutsumine (5)

Ukraina esimese presidendi Leonid Kravtšuki arvates on välismaal redutava presidendi Viktor Janukovõtši suurim kuritegu mitte just kodumaalt põgenemine, aga palve saata Ukrainasse Vene väed.

President Kravtšuk tegi vastava avalduse telekanalis NewsOne saates "Batsman LIVE" antud usutluses.  

"Arvan, et vähe leidunuks inimesi, kes oleks teda toetanud. Sest tegu oli reetmisega. See, et ta põgenes, pole kõige hullem. Kõige hullem on hoopis see, et ta palus [Vladimir] Putinil saata Ukrainasse väed," ütles Ukraina esimene riigipea.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Marija Zahharova tunnistab, et Janukovõtš pöördus tõepoolest Vene võimude poole palvega saata abivägesid Ukrainasse, kuid ta tegi seda avalduse, mitte kirjaliku pöördumise vormis.

Ta avaldas arvamust, et Janukovõtšil poleks mõtet Ukrainasse tagasi tulla, sest see "pole objektiivsete asjaolude tõttu mõistlik".

"Mida tal oleks praegu Ukrainas teha? Ma esitan endale selle küsimuse ja ei leia sellele vastust. Minna opositsiooni? Kandideerida raadasse või presidendiks? Mida tal oleks Ukraina rahvale lubada kui isik, kui poliitik? Ma ei oska sellele vastata," mõtiskles endine riigipea.

Ta lisas, et kui Janukovõtš hakkaks tunnistusi andma, siis see ei meeldiks paljudele. Põhjuseks see, et mõned praegu võimul olevad poliitkud ja juhid töötasid toona Janukovõtšiga koos ja täitsid tema korraldusi. 

Janukovõtš valiti presidendiks 2010. aastal. Pärast kolm kuud Kiievis Sõltumatuse Väljakul kestnud rahutusi, kuulutas ülemraada ta 22. veebruaril 2014 ametist lahkunuks ja kuulutas välja uues presidendivalimised. Janukovõtš elab praegu oma perega Venemaal.

Ukraina presidendid Viktor Juštšenko, Viktor Janukovõtš, Leonid Kravtšuk ja Leonid Kutšma. Foto: Reuters / Scanpix