Maaliline valgusparvede matk Rummu karjääris puude ja vangla kohal.Video: Jörgen Norkroos
Inimesed
11. august 2017, 13:24

MAAGILISED KAADRID | Päikeseloojang ja kadunud hooned: Õhtuleht seikles hüljatud vangla ja puude latvade kohal (2)

Õhtuleht pakkis kokku seljakoti kuuma tee ning näksimisega, tõmbas selga sooja jope ja võttis vastu väljakutse seigelda Rummu järvel endiste vanglahoonete ja puude kohal. 

8-12 meetrit sügav Rummu järv on moodustunud vana lubjakivikarjääri ja vangla kohale. Lubjakivi murti seal juba keskajal ja eelmise sajandi vahetusel viis sealt koguni kitsarööpmeline raudtee Keila jaama.

1938. aastal avati Rummus vangilaager, kus vangide tööjõudu kasutati kivimurrus Vasalemma marmori kaevandamiseks. Nõukogude ajal rajati sinna suurem laagri tüüpi vangla, mille osa hooneid paiknesid karjääri põhjas allpool põhjavee taset. Karjääri hoiti kuivana põhjavee väljapumpamise abil. Pärast 2013.aastal vangla sulgemist täitus Rummu karjäär kiirelt veega ning sellega jäid vee alla nii hooned, okastraataed, ekskavaator ja mets.

Kõike seda saab imetlema minna hilisõhtusel valgusparvematkal, kus parvedele kinnitatud valgustite abil saab pärast päikeseloojangut vee alla kiigata ning lähemalt uudistada, mille täpselt vesi enda alla matnud on.

Maaliline valgusparvede matk Rummu karjääris puude ja vangla kohal. Foto: Alar Truu

Esimeseks sammuks tuleb riidesse panna Eesti kliimale kohaselt ning kui kõht kipub tühjaks minema, siis soe tee ja näksimist kaasa pakkida. Kohapealsel kogunemisel saab igaüks selga päästevesti ning juhendi, kuidas parves käituda ja vee peal suunda hoida. Kaasa hõigatakse ligi 60le inimesele kümne parve peal ka manitsus matka ajal mitte kaldale minna, sest suur osa järveäärsest alast on varisemisohtlik ning asub eramaal.

Maaliline valgusparvede matk Rummu karjääris puude ja vangla kohal. Foto: Alar Truu

Vaata Õhtulehe videost, kuidas matk möödus ning millised veealused vaated meile avanesid!