2010. aastal külastas Tarja Halonen Soome presidendina riigivisiidi käigus Viinistu kunstimuuseumi. Sel nädalavahetusel on ta taas Eesti põhjarannikul. Pildil koos muuseumi eestvedaja Jaan Manitskiga. Foto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
10. august 2017, 16:38

Soome president Halonen tuleb Käsmu folkima (2)

Suure Eesti sõbrana tuntud Soome president Tarja Halonen võtab sel nädalavahetusel ette Eesti reisi, et külastada põhjanaabrite 100. aastapäevale pühendatud Viru folki ja osaleda Paides arvamusfestivalil.

Aastatel 2000–2012 Soome presidendiks olnud Haloneni Eesti armastus pole saladus: ta on Eestis palju ringi reisinud, õppinud eesti keelt ja räägib seda hästi. Seega polnud Soome saatkonnal raske teda Eestisse kutsuda.

Kui alguses mõeldi Soome saatkonnas Eestis, et Halonen tuleb vaid arvamusfestivalile, siis tehes ettepaneku, et president külastaks ka Viru folki, kus tänavu esineb palju tuntud ja armastatud Soome bände, oli Halonen mõistagi kohe nõus.

„Halonen on varemgi Käsmus käinud ja kuna sealse meremuuseumi direktor Aarne Vaik on ta hea tuttav, on nende omavaheline taaskohtumine kindlasti üks tore hetk,“ tõdeb Soome saatkonna pressiesindaja Hannele Valkeeniemi.

Halonen avab reedel kell 17 Käsmu meremuuseumis näituse „Piirideta meri“, mis jääb avatuks kuni 10. septembrini. Näitus räägib sellest, kuidas Soome lahe rannad on läbi aegade üksteist täiendanud. Näiteks saab näitusel teada, kuidas Soome rannatalupojad purjetasid Virumaale kala leivavilja vastu vahetama. Halonen on ka üks Viru folgi avajatest ja jääb folkmuusikat Käsmu nautima terveks reede õhtuks. Suure tõenäosusega osaleb Halonen ka laupäeval kell 12 Viru folgi Vinteri laval toimuval Soome-Eesti ühislaulmisel.

Paides toimuval arvamusfestivalil võtab Halonen osa laupäeval kell 18 algavast diskussioonist, kus arutletakse, mis on populismi esiletõusu põhjused ja kuidas peaksid demokraatlikud ühiskonnad sellele reageerima. Koos Haloneniga arutlevad teemat Mikko Fritze (Saksamaa) ja piiskop Philippe Jourdan (Prantsusmaa).