HOBI: Muusik on lossidest sedavõrd vaimustunud, et haub peas plaani korraldada Vennaskonnaga turneed lossides või nende varemetes. Pildil Glehni lossi ees. Foto: Martin Ahven
Inimesed
10. august 2017, 01:50

Tõnu Trubetsky salakirg: mind paelub losside sünge miljöö (2)

„Olin lapsena Wagenkülli (Taagepera) lossis pioneerilaagris,“ räägib punkar Tõnu Trubetsky, kuidas süttis temas kirg losside vastu. „See oli juugendstiilis loss, mis mõjus veidi õudsena – õhtul pimedas oli lapsena väga kõhe.“ Trubetsky meenutab terava võlviga uksi ning kitsast treppi, mis kõrgesse torni viis. „Oli veits õudne, aga noore poisi jaoks ka väga huvitav,” sõnab ta.

„Olin lapsena Wagenkülli (Taagepera) lossis pioneerilaagris,“ räägib punkar Tõnu Trubetsky, kuidas süttis temas kirg losside vastu. „See oli Secessioni või Art Nouveau stiilis loss, mis mõjus veidi õudsena – õhtul pimedas oli lapsena väga kõhe.“ Trubetsky meenutab terava võlviga uksi ning kitsast treppi, mis kõrgesse torni viis. „Oli veits õudne, aga noore poisi jaoks ka väga huvitav,” sõnab ta.

Trubetsky sõnul paelub teda losside juures just sünge miljöö. „Paljud lossid tehti Eesti vabariigi sündides kas koolideks või halvemal juhul vanade- ja hooldekodudeks,“ teab ta. „Mõnest tehti isegi vaimuhaigla, nagu Koluvere (Lode, Lukkolinna) lossist, mis pärast Liivimaa ristisõda 1238. aastal ehitati.“ Seal hooldati vanureid, kelle omaksed nad hüljanud olid. Trubetsky bändikaaslane, Vennaskonna trummar Anneli Kadakas on selle sama kummituslossi lähedalt pärit.

Edasi lugemiseks: