Jevgeni KrištafovitšFoto: Alexandra Malysheva
Inimesed
9. august 2017, 18:26

Noor jurist Jevgeni Krištafovitš on alustanud tööd noorte juutuuberite harimise teemal

ÕIGUSE MINUT: Kas meil on õigus salvestada politsei tegevust? (8)

Õhtulehe menukas veebisaates "Tere, teile on Telegram!" külas käinud jurist ja poliitikategelane Jevgeni Krištafovitš on alustanud tööd noorte juutuuberite harimise teemal. Tulipunktis on teemad, kuidas suhelda õiguskaitseorganitega. 

Näiteks, kui politsei seisab teie ukse taga, siis kas peate ta ilmtingimata ka sisse laskma või kas meil on õigus salvestada politsei tegevust? Jevgeni Krištafovitš selgitab.

Kui te kahtlete politsei tegevuse seaduslikkuses, dokumenteerige, salvestage kõik, ütleb jurist. Igat riikliku järelvalve metme kohaldamist protokollitakse, kui seadus seda nõuab või seda nõuab isik, kelle suhtes meetmet kohaldatakse. Teil on õigus nõuda protokolli isegi selle kohta, et teid peatati.

Seaduse järgi te peate põhjendama protokollimise vajadust

Kõige universaalsem põhjendus on see, et te soovite kontrollida haldustoimingu seaduslikkust. Kui te karjute, vehite kätega, solvate politsei peadirektori vanavanaema, siis see on šabloonkäitumine. Selleks on iga politseinik valmis ja teab kuidas reageerida. See annab talle kindluse ja tegevusvabadust juurde. Kui te aga soovite iga sammu protokollimist, filmite kõiki toiminguid ning esitate täpsustavaid küsimusi ja fikseerite vastuseid, siis see mõjub politseiametniklule distsiplineerivalt.  

Jätke meelde: küsitlemise korral on teil õigus anda seletusi kirjalikult ja omakäeliselt. 

Vaata täpsemalt videost!