Brigitte Macron. Foto: REUTERS/Scanpix
Maailm
8. august 2017, 00:33

Prantslased koguvad esileedi vastu allkirju (26)

Juba ligi 200 000 prantslast andnud allkirja petitsioonile, milles vastustatakse president Emmanuel Macroni soovi teha tema abikaasast Brigitte Macronist ametlikult esileedi (Premiere Dame), vahendab Spiegel Online. 

Petitsiooni algatas veebilehel change.org kunstnik Thierry Paul Valette, kelle arvates ei ole presidendi abikaasa staatuse ametlikuks muutumine Prantsusmaa poliitika moraalsemaks muutmise ajal kuigi sobilik. Ta rõhutab, et petitsiooni allkirjastajatel ei ole midagi isiklikult Brigitte Macroni vastu, kuid tema peale ei tuleks raisata riigi raha. Petitsioon on adresseeritud president Emmanuel Macronile ja peaminister Edouard Philippe´ile. 

Brigitte Macronil on juba praegu kaks või kolm kaastöötajat, kaks abilist ja kaks ihukaitsjat. Samas puuduvad petitsiooni autori arvates põhjused, et riigipea abikaasat peaks riigieelarvest finantseerima. 

Prantsusmaa valitsus kärbib praegu eelarvet ja arutamisel on ka seadus, mis keelaks rahvaesindajatel pereliikmete palkamise enda nõunikeks või abideks.

Emmanuel Macron lubas juba valimiskampaania ajal, et ta muudab presidendiks saades abikaasa staatuse ametlikuks, kuid lisas seejuures, et seda rolli ei hakata finantseerima maksumaksja rahast. 

Brigitte Macron teatas äsja, et soovib presidendi abikaasa osa uuesti defineerida ning pühenduda sotsiaalselt tõrjututele, nagu näiteks töötud noorukid eeslinnades, vägivallaohvritest naised ja puuetega inimesed.