Põrguvärk: Carolina Reaper oma maailma kõige tulisem tšillipipar. Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
7. august 2017, 13:51

SEPA KÄED JA RAUAST KÕRI? 7 juhtumit, kus „kõvad mehed“ pingutasid vürtsidega totaalselt üle

Meessoole on sageli iseloomulik tarvidus midagi tõestada. Isegi siis, kui see on täiesti ebavajalik ja isegi ohtlik. Või õigemini: eriti siis. Kiirabiarstid teavad hästi neid sepa kätega mehi, kes sõpradele ja naistele mulje avaldamiseks paljakäsi grillilt resti maha tõstnud. Men’s Health on aga kogunud kokku seitse juhtumit, kus mehed mingist mul-on-raudne-kõri tõestamissoovist neelanud ülituliseid pipraid ... ja põhjustanud endale tõsiseid tervisekahjustusi ning ühel korral isegi surma. Ühel korral, tõsi küll, tahtis end tõestada kokk.  

1. Satan’s Shot vodka on tõmmanud Carolina Reaper’i nimelise tšillipipra peal. Too vürts on Guinessi rekordite raamatus kirjas kui teadaolevalt maailma tuliseim pipar. Vodka sildil hoiatatakse: „Vaid Saatan ise on piisavalt julge, et juua seda viina puhtalt“.

Kõlab nagu väljakutse, eksole? Ühe inglase jaoks igatahes kõlas. International Business Timesi teatel otsustas keegi briti naisterahvas jagada sõpradega nimetatud viina. 30-aastane mees kaotas pärast napsu neelamist teadvuse ja viidi haiglasse.

2. Ka ghost pepper kuulub maailma tulisemate hulka. USAs sõi 47-aastane mees hamburgerit, millele oli kastmeks pandud kummituspipra püreed. Peale neelas ta kuus klaasi vett. Tekkisid kõhu- ja rinnavalud ning tugev oksendamine. Haiglas leidsid arstid, et just oksendamise ja öökimise tagajärjel oli mehe söögitorusse tekkinud 2,5-sentimeetrine rebend. Vürtsisõber pidi jääma 20 päevaks haiglasse ja ta lahkus sealt kõrri paigaldatud toruga.

3. Ben Sumadiwiria on Londonis töötav kokk. Tema pani oma kõri proovile ühes väikeses Indoneesia restoranis, süües „surmanuudleid“, millele oli lisatud 100 purustatud linnusilmatšillit ja mis olid 4000 korda tulisemad kui Tobasco kaste. Mees kaotas mitmeks minutiks kuulmise, kattus higiga, tundis peapööritust ja oksendas ning pidi lõpuks kõik riided seljast võtma ja pea vee alla pistma.

4. 25-aastane Ethan Rawlinson osales Inglismaal vürtsiste kanatiibade söömise võitlusel. Seal neelatud tibukeste kastmeks oli meile juba tuttav Carolina Reaper. Mitmed võistlusel osalejad sattusid EMO-sse, aga Rawlinsoni piinad olid ilmselt jubedaimate seast. Tema viidi haiglasse, kuna ta kannatas krampide käes ja ei olnud võimeline pissima, kuna see oli nii põrguvalus.

Foto: VIDA PRESS

5. 2008. aastal esitas Andrew Lee oma tüdruksõbra vennale väljakutse (no muidugi – toim): kes suudab valmistada kõige tulisema tšillikastme. Lee kasutas kodus kasvatatud rohelise tšilli kaunu. Kastmete maitsmise õhtu järel sügeles tal hirmsasti selg ja naine pidi tal seda voodis kratsima. Järgmisel hommikul mees enam ei ärganud.

6. Lõuna-Walesi karrirestoranis toksis üks paarike lauas istudes internetti mitte just kuigi kiitva arvustuse toidu kohta. Kokk sattus seda nähes raevu, tuli köögist välja ja viskas 46-aastasele mehele tšillipulbrit otse silma. Mees kaotas ajutiselt nägemise ja viidi haiglasse, kus arstid silmi veega loputasid. Koka raevu ohver nentis hiljem, et ta pole oma elus sellist valu varem tundnud.

7. 26-aastane Hiina mees sõi mala-suppi, mis sisuliselt tähendabki „pööraselt kuuma“ suppi. Roa valmistamisel kasutatakse Sichuani pipart, kohalikke vürtse ja tšillipipart. Vahetult pärast supi kõige tulisema versiooni neelamist hakkas mees tundma teravat kõhuvalu ning verd oksendama. Selgus, et seni terve kõhuga mees oli oma maoseina vürtsidega augu põletanud.