Video: Tatjana Iljina
Inimesed
3. august 2017, 19:57

ÕHTULEHE VIDEO | Weekendil saab õlle kätte 4 euroga, korraliku prae eest tuleb välja käia poole rohkem (8)

Selleks, et kõik muusikasõbrad saaksid kõhud täis ja pea õllest sumisema, on Weekendi festivalialale kohale tulnud palju erinevaid söögi- ja joogipoolist pakkuvaid kauplejaid. Õlle saab festivalilt lunastada umbes nelja euro eest, korralik praad maksab poole rohkem. 

Weekendil saab süüa jumalikult. Valikus on nii veganitooteid kui söögipoolist tõelistele lihasõpradele. Nii on kohale tulnud ka catering'i teenust pakkuv ettevõte Viljandimaalt. Leti taga rõõmsalt šašlõkki ja muud head-paremat valmistav Tauri räägib, et nende juurest saab süüa juba viie euroga. „Viieka eest saab viineri- ja pihviprae,“ ütleb ta. Tõsi, ilusa šašlõkivarda, lihatüki või veisepihvi tarbeks tuleks mõni euro juurde maksta. Leti taga peolistele süüa tehes on palav, ent Tauri ei nurise – halba tunnet, et suurfestivalil pidu panna ei saa, ei teki. „Meil on nii lõbus siin telgis koos,“ viitab ta kolleegidele. Ka kliendid on tema sõnul toredad, küll aga sõnab ta omast kogemusest, et teise päeva õhtuks hakkavad kunded pisut kurjemaks muutuma. „Ju on neil siis paha olla. Siis ei sobi neile enam miski - ka see, mis eelmisel päeval küll sobis. Hakatakse näppudega pannilt süüa võtma ja muu selline asi,“ tõdeb ta. Kuidas nokastunud klientidega toime tulla? „Viisakalt. Ajame nad lihtsalt ära või kutsume turvameeskonna,“ ütleb ta.

Nagu ikka, on festivalialal suured putkad, kust saab osta õlut, siidrit ja vett. Hetkeks, mil festival oli kestnud umbes 40 minutit, oli kliente nende juures käinud umbes 50. „Rahulik on, rahvas kogub end alles,“ sõnab leti juures askeldav Martin. Kesvamärjukese saab müügipunktist kätte nelja euroga. Vee saab lunastada kahe euroraha eest. Kundede üle mees väga ei nurise. „Kliendid on üldjuhul sõbralikud, mingit probleemi pole olnud. Kuna inimesi on palju, siis on muidugi ka erandeid,“ ütleb ta.

Foto: Jörgen Norkroos

Festivalil paistavad eredalt silma kaks Jägermeistri kirjades ala, kus pakutakse rahvale jahutuseks jääkülmi shotte. 2cl suuruses väike klõmm maksab 2 eurot ja 50 senti, poole suurem suutäis omakorda ka kaks korda rohkem. „Kliente on käinud, jooke on kõvasti läinud. Kohe läheme ja saame jooki juurde,“ sõnab napsu müümisega tegelev Hannes rõõmsalt. Kas tiheda töötamise kõrvalt on aega ka ise minna mõnd kontserti nautima? „Hetkeseisuga aega pole, ent näiteks Martin Garrixi jaoks tuleb aega leida. Teisi on ka, keda tahaks näha, näiteks meie oma Eesti artisti NOËPi,“ tõdeb mees.

Õues on palav. Kas napsumüüjal endal ei teki tungi ka ise väike klõmakas hinge alla tõmmata? „Ega tööd saab teha ka väikese klõmmiga,“ muigab Hannes. „Kutsun ka kõiki teisi üles mõistuse piires tarbima,“ lisab ta, manitsedes, et alkoholi vahele tasub kindlasti ka vett juua.

Just vee müümisega tegeleb rannas üks nooruke tütarlaps, kel on ideaalne vaade rannalaval toimuvale. Seega saab ta töö kõrvalt pilgu peale visata ka paljudele esinejatele. Festival pole jõudnud veel kaua kesta, nii on ka tema tööpõld senimaani üpriski rahulik olnud. Neiu müüdav vitamiinivesi maksab kaks eurot, kolm pudelit saab viieka eest. Tüdruk räägib, et kui muidu pruugitakse festivalil ohtralt alkoholi, on vett juua eriti oluline. „Vett peaks ikka alkoholi vahele tarbima. Need veed sisaldavad ka magneesiumi, mis kompenseerib selle alkoholi, mida inimesed sisse joovad,“ ütleb ta. Tüdruk ise töö tegemise kõrvalt kellegi konkreetse esineja kontserdile ei kibele. „Pole väga sellise muusika austaja,“ ütleb ta. Küll aga tõdeb ta, et Weekendi juures on miski, mis teda juba teist korda siia tööle on meelitanud.

Ohtra tarbimisel järel on loomulik, et ühel hetkel tekib vajadus kasutada tualettruumi. Festivalialadel asuvate kuivkäimlate kasutamine on külastajate jaoks prii. Küll aga need, kes soovivad kasutada veega tualettruumi, peavad oma kukrut kergendama kahe euroraha võrra.

Foto: Jörgen Norkroos