Toivo AsmerFoto: STANISLAV MOŠKOV
Inimesed
4. august 2017, 01:09

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Toivo Asmer soovitab: kuhu minna Türil? (7)

„Oisu on alati olnud rohkem selline töötegemise kant,“ räägib sealt pärit ärimees ja muusik Toivo Asmer. Ettevõtja sõnul on tema sünnikodus Järvamaal just põllumajandus alati au sees olnud. Eriti tugeval järjel olevat piimakarja- ja viljakasvatus. „Kuid vaatamisväärsusi seal vist väga polegi,“ tunnistab Asmer.

Kabala mõis

Nii soovitabki Asmer vaatamisväärsusi Oisu ümbruses. Näiteks asub umbes üheksa kilomeetri kaugusel Kabala mõis (pildil). „Olen sealt väga palju mööda sõitnud, see on väga tore hoone,“ ütleb Asmer 17. sajandi esimesel poolel rajatud Kabala mõisa kohta. „Praegu peaks seal olema kohalik kool,“ teab ta öelda. Kabala mõisahoones alustas kool tegevust 1923. aastal ning see tegutseb siiani. Peahoone taha parki on püstitatud laululava. Säilinud on ka mitu varaklassitsistlikku ja klassitsistlikku kõrvalhoonet, nagu ait ja valitsejamaja.

Kabala mõis Foto: KARIN KALJULÄTE / EKSPRESS MEEDIA

Kärevere raudteejaam

Alles hiljuti maal käies läks Asmer vaatama ka vana Kärevere raudteejaama hoonet. „See hoone tekitab minus väga nostalgilise tunde. Ei tea, kas keegi selle kunagi ka ära renoveerib?“ mõtleb ta. Kärevere raudteejaam Türi–Võhma liinil ehitati eelmise sajandi algkümnendeil punastest tellistest ja paekivist. Hoone on graniidist sokliga. „Lapsepõlves tundus see ikka võimsa kõrghoonena, nüüd on see nagu ikka...“ meenutab Asmer.

Vanatehnika varjupaik

Veidi maad ehk umbes 50 kilomeetrit Oisust eemal Järva-Jaanis asub vanatehnika varjupaik (pildil), mida Asmer kindlasti külastada soovitab. „Sealt leiab igasugu vanu tuletõrjeautosid ja muud vana tehnikat. Nüüdseks on vanatehnika varjupaigas üle 450 masina. Nende seas leidub nii autosid, busse, veokeid, traktoreid kui ka näiteks teehöövel, mitu teraviljakombaini, keevitusagregaat ning jääpuur.

„Muidugi on näiteks Värskasse minnes miljon asja, mida üles lugeda ja näidata välismaalastelegi, rääkimata eestlastest endist, aga Oisu on ikka olnud kõva töötegemise kant, nagu ütlesin, ja seda lippu on ikka kõrgel hoitud,“ sõnab Asmer.

Vanatehnika varjupaik Foto: ARVI KRIIS / EKSPRESS MEEDIA