"13 Reasons Why"Foto: Netflix
Tele
3. august 2017, 12:45

Enesetapust rääkiv telesari on pannud noori enam suitsiidi kohta uurima (3)

Telesari “13 Reasons Why”, mis räägib teismelisest tüdrukust, kes endalt elu võtab, on mõjunud arvatavasti sarja vaatajatele negatiivselt, kuna aina enam otsitakse internetist enesetapu kohta infot, kaasaarvatud seda, kuidas enesetappu sooritada.

Sarja kohta tehti uurimistöö ning leiti, et pea kolm nädalat pärast sarja väljatulemist märtsis, otsiti Googlest 900 000 korda enam enesetapu kohta infot. See on 19 protsendine tõus. Muuhulgas otsiti informatsiooni erinevate enesetapu meetodide kohta, kuid ka selle kohta, kuidas suitsiidi ennetada.

Uurimistöö ei seo küll sarja ühtegi reaalse suitsiidiga või selle katsega. Samuti ei ole päris lõpuni kindel, kas enesetapu kohta uuriti vaid puhtast uudishimust, või tegid seda suitsiidile kalduvad inimesed, kes mõtlesid enese tapmise peale päriselt.

Kuid siiski võib ka antud info põhjal öelda, et sarja produtsendid oleks võinud enam rõhutada enesetappude ennetamist, näiteks näidates enne ja pärast igat episoodi telefoninumbreid, kust enesetapu mõtete korral abi saada.

Mõned vaimse tervise eksperdid on öelnud, et antud seriaal ilustab enesetappu ning paljud USA koolid saatsid isegi lapsevanematele infokirja, hoiatades neid antud seriaali eest.

“13 Reasons Why” räägib loo keskkooliõpilasest Hanna Bakerist, kes sooritas enesetapu, kuid jättis maha 13 helilinti, milles selgitab, miks ta endalt elu otsustas võtta. Endalt elu võtmiseni viisid ta näiteks seksuaalne ärakasutamine, kiusamine kaasõpilaste poolt ning meelemürkide kuritarvitamine. Sarja viimases osas näidatakse vägagi reaalselt, kuidas neiu endal veenid läbi lõikab.

John Ayers, San Diego ülikooli teadlane, kes antud uurimistööd juhatas, ütles, et seriaal võib olla enesetapu ajendiks depressioonis teismelistele. Ayersi sõnul peaksid sarja produtsendid episoodid ümbermonteerima, et keskenduda enam suitsiidiennetusele.

Sarja tootja Netflixi sõnul oli oodata, et seriaal tekitab ühiskonnas rohkem diskussiooni enesetapu teemal. 

Madelyn Gouldi, Columiba ülikooli suitsiidiennetuse teadlase sõnul tuleks sarja kohta tehtud uurimistöö tulemusi võtta väga tõsiselt. 

“Mu põhiline mure on selles, et seriaalis kujutati enestappu kui paratamatust, selle asemel oleks võidud edasi anda palju sobilikumat sõnumit, mis on, et kui sul on suitsiidimõtted, leidub abi ning enese tapmine ei ole lahendus,” sõnas ta.