Foto: Taevas ja Maa keskus
Inimesed
2. august 2017, 19:48

Vaata põnevat otsesaadet neljapäeviti kell 18 Õhtulehe veebis ja Facebookis!

"Tere, teile on Telegram!" Külalisteks on konstellatsioonide spetsialistid Maire Taska ja Kalmer Kase (6)

"Tere, Teile on Telegram!" stuudiosse tulevad augusti esimesel neljapäeval kell 18 Õhtulehe loovjuhile Anu Saagimile ja Telegrami peatoimetajale Mariann Joonasele külla konstellöörid Maire Taska ja Kalmer Kase. Konstellatsioonimeetod on Eestis liigitatud esoteerika valdkonda kuuluvaks, kuid mujal maailmas on see meetod kasutusel politseis, valitsusasutustes, suurtes ja väikestes firmades ning loomulikult erinevates teraapiakeskustes. Konstellatsioonid on nõustamisel kasutatav metoodika, mis seisneb nõustatavale olulise probleemi lahendamises ruumilise kujundina. Klassikalised perekonstellatsioonid rajas Bert Hellinger ajavahemikus 1975. aastast kuni 1990ndate aastate keskpaiga ja lõpuni. Praeguseks on nii kasutusalades, meetodites kui teoreetilistes alustes toimunud hulk lahknemisi, mistõttu mõiste hõlmab suurt hulka üksteisest oluliselt erinevaid nähtusi.
Konstellatsioonid on nõustamisel kasutatav metoodika, mis seisneb nõustatavale olulise probleemi lahendamises ruumilise kujundina.



Konstellatsioon on intensiivne grupiteraapia vorm, mis keskendub küsimuste
ja probleemide juurtasandile. Konstellatsioonis saab tõhusalt tegeleda
mistahes haigussümptomite või korduvate mõtte- ja käitumismustritega,
hingeliste ja füüsiliste traumadega, kaotusvaluga. See meetod teeb nende
probleemide põhjused nähtavaks ning annab võimaluse need koheselt sügavalt
juurtasandil ka lahendada. Väidetavalt võrdub üks konstellatsioon 70
tavateraapia tunniga.

Maire Taska

Maire Taska on Eesti tuntuim konstellöör. Ta on varem tegutsenud pikki aastaid ratsatreeneri, koolipsühholoogi ning eraettevõtjana. Konstellatsioonideni tõi ta poja kaotus tragöödias. Alates 2007. aastast on ta läbi viinud tuhandeid konstellatsioone. Ta on pälvinud sellel alal tuntuse nii Eestis kui välisriikides, olles loonud mitmeid originaalseid konstellatsiooniformaate ning -kursusi.

Kalmer Kase on end konstellatsioonide alal täiendanud Venemaa, Saksamaa, Austria ja Eesti õpetajate juures ning tal on sel alal kaheksa aastane
töökogemus.

Tüüpiline konstellatsioon grupis sisaldab enamikke järgmistest sammudest:

  1. Gruppi juhib konstellöör. Lisaks viibivad grupis inimesed kas sooviga töötada oma küsimusega (kliendid) või assisteerida teisi nende küsimuste lahendamisel (asendajad või esindajad).
  2. Konstellöör vestleb ühe kliendiga. Lepitakse kokku, mis on kliendi probleem, milline võiks olla selle lahendus ning määratletakse olulised elemendid. Perekonstellatsiooni puhul on olulisteks elementideks enamasti perekonnaliikmed, aga mõnikord ka abstraktsed mõisted nagu "sõda" või "saatus".
  3. Klient palub grupis esindajatena osalevaid inimesi võtta valitud elementide rollid. Ta paigutab asendajad ruumis sellistesse asukohtadesse, nagu talle tundub hetkel õige. Seejärel istub ta uuesti maha ja jälgib konstellatsiooni käiku.
  4. Esindajatele ei anta täiendavat informatsiooni selle kohta, kuidas nende esindatav perekonnaliige käitub. Nad järgivad oma hetkeassotsiatsioone.
  5. Konstellöör küsitleb esindajaid ning need kirjeldavad oma assotsiatsioone.
  6. Konstellöör teeb esindajate sõnade, kehakeele ning ruumipaigutuse alusel otsused vajalike edasiste sammude kohta.
  7. Konstellöör võib lisada täiendavaid esindajaid, paluda neil lausuda erinevaid väljendeid ("lahendavad laused") või sooritada terapeutilisi rituaale (anda üle objekte, teha kummardusi jne).
  8. Konstellatsiooni käigus toimub kliendi esitatud küsimuse lahendamine, selle ümbermõtestamine ning elulise lahenduse võimaldamine.
  9. Konstellöör otsustab, et on jõutud lahenduseni. Klient võib seista konstellatsiooni sisse ning seda ise kogeda.
  10. Esindajad vabastatakse rollidest.
  11. Toimub jagamine ning protsessianalüüs.
  12. Eduka konstellatsiooni puhul kliendi probleem laheneb või leeveneb elus.

Grupitöö asemel võib konstellatsiooni luua ka individuaalse nõustamise kontekstis erinevas suuruses paberitükkide, metafoor-kaartide, puuklotside, Playmobil mängufiguuride jmt abiga.

Vaata põnevat otsesaadet "Tere, teile on telegram!" neljapäeviti kell 18 Õhtulehe veebis ja Facebookis!