Jaak MadisonFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
2. august 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Jaak Madison soovitab: kuhu minna Järvamaal? (11)

„Järvamaa on Eestimaa süda ja olgugi järvakad algul võib-olla endassetõmbunud ja eestlaslikult rahulikud, siis tegelikult on nad ääretult südamlikud,“ kiidab poliitik ja abipolitseinik Jaak Madison kodukanti.

Vargamäe muuseum

„Albu vald on veel mõned kuud omaette vallake, siis läheb suureks vallaks,“ räägib Jaak. „Kõige ajaloolisem koht seal on loomulikult Vargamäe muuseum ehk Tammsaare kodukoht.“ Jaagul on selle kohaga ka isiklik seos – nimelt oli ta seal muuseumis giid. „Olin sel ajal umbes 17-18-aastane,“ meenutab ta. Teine seos on Jaagul Vargamäega veel – tema sugulane Jakob Sikenberg on romaanisarjas „Tõde ja õigus“ Pearu prototüüp.

Vargamäe muuseum Foto: Tiit Blaat/ Ekspress Meedia

Albu mõis

„Kui juba sinna minna, siis kaugele ei jää ka Albu mõis,“ lisab Jaak, et seal saab peale ekskursiooni käia toiduaidas lõunat söömas. „Sama mõisapargi külje all on alles ka eelmisel aastal valmis saanud Jäägri villa. Kui on plaan jääda pikemalt Vargamäe kanti, siis seal saab ööbida,“ soovitab ta.

Albu mõis Foto: Karin Kaljuläte/ Ekspress Meedia

Valgehobusemäe spordikeskus

„Pärast kõiki seiklusi Albu vallas oleks mõistlik minna – olgu suvi või talv – Valgehobusemäe spordikeskusesse tervisesporti harrastama,“ naerab Jaak. Seal toimub talviti palju suusavõistlusi ja saab ka niisama trenni teha. „Albu vallas on suusatamine nii-öelda rahvussport, kuna sealt on pärit ka Jaak Mae.“