Foto: Joosep Martinson
Ilm
1. august 2017, 10:36

MILLISEKS KUJUNEB AUGUST? Venemaa lubab keskmisest soojemat, USA külmemat ilma (10)

Venemaa ilmateenistuse prognoos näitab meile augustiks keskmisest pooleteise kraadi võrra soojemat ja sajust augustit, USA ilmateenistus (täpsemalt riikliku ookeani ja atmosfääri administratsiooni keskkonnaprognooside keskus NOAA) aga pigem keskmisest jahedamat augustit, kirjutab ilm.ee.

Eesti keskmine õhutemperatuur augustis on 16,3 kraadi, mis tähendab, et NOAA prognoosi kohaselt võib keskmiseks temperatuuriks oodata 15 kraadi piires.

Foto: NOAA

Kui aga uskuda Venemaa prognoose, võib keskmine õhutemperatuur tõusta 17-18 kraadini.

Foto: Venemaa ilmateenistus

Möödunud aasta augustis registreeriti Ilmateenistuse andmetel õhutemperatuuri maksimumiks 26,6 kraadi (21. august, Viljandi) ning miinimumiks 3,7 kraadi (12. august, Kuusiku).

AccuWeatheri prognoos kogu Euroopale suvekuudeks on siiski tunduvalt süngem, kui juba maikuus teatati, et eriti just piirkonna lõunaosa räsivad kuumalained ja põud. Äikesetormide eest hoiatati Prantsusmaa ja Poola vahele jäävaid riike. Keskmiseks temperatuuriks Euroopas prognoositi juuliks-augustiks 32 kraadi.

“Seni on meie suvi olnud tõepoolest jahedavõitu, kuni viimaste päevadeni,” rääkis Õhtulehele sünoptik Taimi Paljak vaid nädal tagasi. “Suve külm algus lubab aga ilmamudeleid aluseks võttes ilusat augustit. /---/ Suure tõenäosusega kulgeb suvi heitlikult – mõni päev kuuma ja selget ilma vaheldub veidi jahedamaga, mis on augustile igati omane.”

Raplamaa metsavana Arvo Saidla hinnangul kestab alanud suveilm vähemalt augustikuu keskpaigani välja. “Poole augustini saame kindlasti veel kena rannailma nautida,” lubab metsavana.