Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
29. juuli 2017, 22:32

VIDEOD | Hamburgi tapja oli islamist, kuid võimude arvates ohutu (79)

Eile Hamburgis ühe inimese matšeetega tapnud ja kuut haavanud mees oli Saksamaa julgeolekuteenistustele tuntud kui islamist, kuid teda ei peetud ohtlikuks. Mitu poliitikut kritiseerisid täna jõustruktuure, et nad ei oska märgata inimeste radikaliseerumist ja ohtlikuks muutumist.

Tegelikult olid politseil andmed, et tapja, 26aastane Araabia Ühendemiraatides sündinud palestiinlasest asüülitaotleja võib osutuda terroristiks, kirjutab Die Zeit online.

Rünnaku motiiv on politsele veel ebaselge, kuid lisaks terrorismile võisid mehe tegudele tõugata vaimsed probleemid. Hamburgi linnapea teatas oma avalduses, et ründaja oli juba korduvalt väljendanud viha kaaskodanike suhtes ja rääkinud kurjast rünnakust.

Kaks aastat tagasi põgenikuna Saksamaale jõudnud mees jõudis lühemat aega elada nii Norras, Rootsis kui ka Hispaanias. Saksamaal elas ta esmalt Dortmundis, sealt saadeti ta edasi Hamburgi, kus esitas võimudele asüülitaotluse.

Palestiinlane ründas eile Hamburgi Barmbeki linnaosa supermarketis matšeetega inimesi, üks 50aastane mees suri saadud haavadesse, veel seitse inimest sai haavata, neist mitu tõsiselt, kuid mitte eluohtlikult. Kohus jättis täna mehe vahi alla, teda süüdistatakse tahtlikus mõrvas ja viies mõrvakatses.