Jüri PihelFoto: MATI HIIS
Tele
28. juuli 2017, 15:22

Teleekspert Jüri Pihel kanalite vabalevist lahkumisest: telekanalid lihtsalt mõtlevad majanduslikult (6)

"Vikerraadio" hommikuprogrammis käis televisioonist ja selle muutumisest rääkimas teleekspert Jüri Pihel. Piheli sõnul on Kanal 2 ja TV3 vabalevist lahkumise taga lihtne põhjus: nii on lihtsalt majanduslikult kasulikum!

Piheli sõnul on vabaleviga telerit vaatavaid majapidamisi jäänud väga vähe, umbes 90 000, mis moodustab alla 20% kõikidest televaatajatest. 

"Asi on majanduslikus mõttes ju väga lihtne: kes maksab selle signaali levitamise eest? Eestis on võib-olla üks Euroopa parimaid vabalevi süsteeme, isegi seadusesse on sisse kirjutatud, et 100% Eesti kodudest peab nägema tasuta antenniga televisiooni. Aga kes selle kinni maksab? ERRi puhul on see selge, et selle maksab kinni televisioon enda raha eest, samamoodi ka Kanal 2 ja TV3 maksid selle oma eelarvest kinni. Nüüd aga kuna see protsent jääb väikseks, tekibki ärimehel ahvatlus, et miks ma peaksin seda maksma? Las vaataja maksab ise!" rääkis Pihel. "Ärilises mõttes asi on lihtne, et las vaataja maksab, ostab endale mingi teleteenuse."

Üldises Euroopa meediapoliitikas kehtib aga arusaam, et riigi ülesanne on televaatajale tagada valikuvõimalused, et televaataja ei peaks nägema ainult üht kanalit.

"Eesti on väga õhuke riik, siin ei ole keegi sellega väga tõsiselt varem tegelenud ja vaadatakse käed rüpes pealt, et las nad siis lähevad," kommenteeris Pihel olukorda Eestis.

Piheli sõnul ei ole aga praeguste uute meediumite ajastul siiski telekavaatamine vähenenud. "Keskmiselt Eesti inimene, kui ta vaatas 2013. aastal iga päev 216 minutit, siis eelmisel aastal oli see number 226 minutit, sel aastal juba 230 minutit ehk neli tundi päevas," ütles Pihel.