Ruslan Trochynskyi on koos perega Viljandi folgil juba kohal. Tema sõnul on avastamisrõõmu tänavusel festivalil hulga.Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
27. juuli 2017, 04:00

Muusikud soovitavad: keda täna folgile kuulama minna?

Eile sai avapaugu XXV Viljandi pärimusmuusikafestival. Ansambli Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi ja bändi RÜÜT lõõtspillimeister Juhan Uppin soovitavad kui ühest suust, et täna õhtul kell kuus tasub olla Kirisimäe lava juures, sest seal esineb TÜ Viljandi kultuuriakadeemia muusikaosakonna tundengite ja õppejõudude ansambel Alguses oli Alle-aa. „See peaks olema justkui ülevaade või läbilõige folgi 25 tegutsemisaastast,“ kiidab Juhan.

Ruslan lisab naerdes, et täna tasub kindlasti tulla vaatama tema enda bändi, Svjata Vatra kontserti. Kuulamisrõõmu pakuvad tema sõnul täna veel mitu kodumaist artisti, näiteks Silver Sepp, Mari Kalkun ning ansamblid RÜÜT, Naised Köögis ja Minu Isa Oli Ausus Ise.

Ühtlasi soovitab ta kuulama minna ka Vene koosseisu nimega Otava Yo. „Need on esinejad, kellega kunagi andsime Leedus ühise kontserdi ja oleme koos esinenud ka Eestis. Oleme täitsa sõbrad. Ei tea, kas satun nendega nüüd ka koos lavale. Kui satun, siis see on ka mulle üllatus,“ naerab Ruslan.

Juhan räägib aga, et ta kavatseb ise ja soovitab ka kõigil teistel minna vaatama, kuidas Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär ja Paul Daniel üheskoos Veljo Tormise loomingut esitavad. „Koorilooming on jõudnud tänapäevasesse võtmesse ja elab edasi,“ kiidab Juhan. 

„Kindlasti lähen veel ja tšekin järgi, mis punt on Serbiast meile külla tulnud,“ ütleb ta. Nimelt saabub folgile Marko Marković koos oma puhkpilliorkestriga. Juhan teab rääkida, et just see punt on Serbia pärimusmuusika fännide jaoks justkui sünonüüm puhkpillimuusikast. „Sealt tuleb kõige ehedam energia ja ma täitsa huviga vaatan, milline see meile sel korral külla tulnud bänd on. Saab kindlasti äge olema! Kahjuks esineb samal ajal ka Puuluup. Seda bändi soovitan ka vaatama minna, sest nad teevad ägedat asja.“