Video: Jörgen Norkroos
Inimesed
25. juuli 2017, 10:00

ÕHTULEHE VIDEO | BLACK VELVET 20: bänd, mis tegutseb hookaupa

”Ma arvan, et me oleme koos püsinud, sest me lihtsalt sobime,” ütles Black Velveti solist Lauri Liiv, kelle sõnul on ansambli tegutsemisaastad läinud vahelduva eduga ja nagu liueldes. Sel suvel tähistab bänd 20. sünnipäeva!

Millest kõik alguse sai?

“Mina ei teagi, kuidas Sven ja Sulev Lõhmusel tuli idee bänd kokku panna. Nemad olid nii öelda siis algrakuke,“ selgitas Lauri, kuidas kõik alguse sai. “Oli vaja kolmandat meest juurde ning minu otsisid nad üles Otsa koolist. Ma olin Otsa kooli esimese kursuse tudeng. Kuskil 1996.-1997. aasta kevadtalvel võtsid jutule, kuidagi olid nad mu kontakti saanud.“

Sealt edasi läks seltskond edasi juba stuudiosse ja proovis, kuidas koos mängimine tundub ja Lauri ütles, et oli väga äge. Umbes 1997. aasta kevad-suvel ilmus neil esimene singel ”Nagu samet ja siid”. Sellele järgnes ”17”. “Kui ”17” jõudis ”Seitsmesse vaprasse” ja raadiojaamadesse siis sealt edasi läks kõik juba suure kiirusega – tuli palju esinemisi ja bändi aktiivne tegevus läks käima,“ meenutas ta.

Black Velvet Foto: Jörgen Norkroos

20 aastat on pikk aeg

“Oleme Sveni ja Suleviga tõesti hästi klappinud ning julgen öelda, et meil pole mingeid tülisid olnud. See ei tähenda muidugi, et meil pole olnud eriarvamusi muusika või mõnes mõttes ka elu kohta üldse,“ vastas Lauri küsimusele, mis on ansambli kahekümneaastase koospüsimise saladus. “Tegelikult oleme suure osa ajast olnud poolenisti mittetegutsev bänd. Me tegutsesime aktiivselt umbes 1997-2002 ja siis manager Margus Turu suri väga ootamatult, jäime kuidagi õhku ripakile. Mingisugusel hetkel oli nii, et see bänd põhimõtteliselt lakkas töötamast. Siis läksid mõned aastad mööda ja mäletan, et umbes 2006-2007 rääkis Sven, et võiks ikka teha uut materjali, proovida midagi uut. Nii sündiski selline lugu nagu ”Velvetiin”, selle tuules mõned lood veel.“ 

Uus tulemine kestis jällegi kuskil paar aastat ja taas kuidagi hoog rauges. '“Sven tegutseb palju teistele muusika produtseerimisega ning mina olen väga palju olnud ära teatris. Väga raske oli leida ühist aktiivset aega, aga samas me laiali ka ei läinud,“ põhjendas Lauri. Nüüd kaks aastat tagasi, täitsa juhuslikult, tekkis neil võimalus uuesti kokku tulla. “Tegime sellise loo nagu ”Võidusõit”. Mäletan, et olin telesaates, ei mäleta täpselt mis saade oli, aga keegi ajakirjanik küsis, et mis teil bändiga plaanid on ja vastasin, et ikka räägime siin uuest loost jne. Peale seda tuli telesaadetelt paar konkreetset pakkumist, et tulge külla ja rääkima ning siis mõtlesimegi, et kui me juba külla lähme, võiks teha uue loo,“ rääkis Lauri.

“Sealt edasi oleme üritanud aktiivsed püsida, mis endiselt on keeruline. Endiselt teen mina teatris asju ja Svenil oli vahepeal Eurovisioni-maraton. Salvestame praegu juba vaikselt kevadest saati stuudios uut materjali, aga ma ei julge pakkuda, millal see plaat ilmavalgust näeb.“ Lauri arvates võiks plaat ideaalis juubeliaastasse mahtuda, aga võib ka järgmise aasta peale jääda. 

Lugu “17“ kõlab tänapäeva noortegi sünnipäevadel: hitt mis hitt

“Need on tegelikult nii vanad lood, ma ei julge öelda, et need enam on hitid, praeguses ajas. Juurde on tekkinud palju uusi tegijaid koos ägedamate hittidegagi. Meieealised on nende lugudega üles kasvanud. Need laulud, mida sa ikka nooruses ja lapsepõlves kuulasid ja fännasid, jäävad sind saatma kogu eluks.“

See võib-olla ongi ka Black Velveti saladus, et nende fännid pole kusagile kadunud. “Endiselt käivad kontsertidel ja õpetavad oma lastele ka laulud selgeks, sest muidu ma ei oskaks seletada seda fenomeni, et lapsed laulavad tihtilugu lava ees laule kaasa. Nad ei peaks meist mitte midagi teadma, tundub, et vanemad on seda edasi kandnud.“

Black Velvet Foto: Jörgen Norkroos

Suurim hittlugu ja lemmiklaul?

“Ma ei oskagi öelda, kas parim, aga suurim hitt on aieldamatult ”17” ning ilmselt selleks ta ka jääb. Raske on öelda, mis on parim – maitsed on erinevad, aga minu isiklik lemmik on üks ballaad. Vana hea ”Mängi mulle Mozartit”. Ma olen kogu aeg arvanud, et see on Sveni üks parimaid lugusid üldse ja seda on siiani mõnus esitada.“ Lauri loodab, et uuel albumil saab olema ka mõni 17” moodi lugu. Eks ole näha.

Kui pikalt mehed veel edasi tegutsevad? “Me ei ole ajalist limiiti pannud, sest nagu ma ütlesin, meil see bänditegemine käib hoogudena. Loodame, et nii kaua kuni meile endale meeldib seda teha, äkki leidub sellele ka publikut, siis ei pea nii vara ära lõpetama. Kontseptsioon on küll muutunud, enam pole me kindlasti mitte poistebänd, sest juba peeglisse vaadates ei saa me paratamatult samastuda poistega,“ naljatab ta. “Oleme ikkagi täiskasvanud mehed, vorm on ka lavaliselt muutunud. Kunagi tegime püüdlikult tantsusamme ja üritasime olla poistebändi moodi. Nüüd oleme lihtsalt bänd – laval on neli meest, kes kõik laulavad ja mängivad pilli.“ Lood on jäänud laias laastus samaks, aga muusikud on nende kõla kaasaegsemaks tuuninud. Ka see on üks nende eesmärk.

Esinemisi täis suvi

“See suvi on keskmiselt tihe. Kindlasti on bände, kellel on rohkem esinemisi, aga meil on päris palju esinemisi just nüüd teises suvepooles, mis on veel ees,“ rääkis Lauri. “Siin on tulekul kümmekond esinemist kindlasti. Võib-olla üks olulisimaid kontserte, mida mainida, on 26. juulil kell 20 Tartus Hansa hoovis toimuv sünnipäevahõnguline kontsert. Ülesastumisi tuleb kindlasti veel, aga see on, võiks öelda, avapauk. Sinna ootame kõiki oma Tartu fänne, aga loomulikult, kui viitsite, tulge üle Eesti kohale.“ Black Velvet plaanib oma austajatele ka üllatuse teha. Selle nägemiseks peab ise kontserdile kohale minema.

Vaata tervet intervjuud videost!