Foto: Foto: Pixabay
Nipid
24. juuli 2017, 14:22

Kuidas valida telki?

Kuidas orienteeruda eri telgitüüpide vahel? Nõu annab Matkamaailma matkavarustuse konsultant Üllar Põld.

Enne telgiostu mõtle läbi, kui tihti käiksid ostetava telgiga matkal, kuhu ja millal plaanid sellega minna ja kui pikaks ajaks. Suur vahe on, kas see on eestimaine suvematk või ekspeditsioon mägedesse. Kui tead oma vajadusi, on poes lihtsam telgiotsust langetada.

Telgi kuju

Üldiselt võib telgitüübid jagada kuju järgi kaheks: kuppel- ja tunneltelgid.

Kuppeltelgi põhi on ruudukujuline. See seisab kaarjate vaiade abil ise püsti. Seda on lihtne kokku panna ja kasutada. Üldiselt on kuppeltelgid matkajate seas kõige populaarsemad. Need sobivad hästi metsamatkale ja mägedesse.

Väga mugavad on kahe sissekäiguga kuppeltelgid – ühe sissekäigu juures saab hoida asju ja teise kaudu vabalt sisse-välja liikuda. Tuulise ilmaga on võimalik eeskojas ka toitu valmistada.

Tunneltelk on ristkülikukujuli­ne. Suure eeskojaga telk võib olla neli meetrit pikk või pikemgi. Telgi püsti seismiseks peavad vaiad olema tugevalt maasse paigaldatud. Tunneltelk sobib matkamiseks kohtadesse, kus on palju ühtlase tasapinnaga maad, näiteks polaaralad, kus lume peal on palju ruumi.

Materjal

Kas telk peab vett?

Arvestades põhjamaise kliimaga, on oluline telgi veekindlus. Kuna vihmasadu võib tekkida järsku ja olla pikaajaline, peab kangas survele vastu pidama.

Telgikanga veekindluse näitaja saamiseks asetatakse kangale 24 tunniks näiteks 2000 mm veesammas. Kui selle aja lõpuks läbib kangast vaid veetilk, ongi see telgimaterjali veekindlus. Kõige optimaalsem telgi veekindluse number on 2000 mm.

Veidi madalam näitaja, 1500 mm, tähendab, et kangas peab väikest vihmasabinat.

Odavad telgid, kus veekindluse number on vaid 800 mm, kaitsevad ainult tuule ja putukate eest. Selline telk sobib hästi lastele koduõuel kuival suveööl ööbimiseks.

Kas püsib püsti?

Telgi püsti hoidmiseks on olulised tugikaared. Kallid alumiiniumkaared on kõige tugevamad ja vastupidavamad. Need sobivad telkimiseks karmides tingimustes, näiteks kui tugevad tuuleiilid või lumesadu pressivad telki vastu maad. Tavatingimustes matkadel on head ka fiiberkaared.

Kõige uuenduslikumad on täispuhutavad kaared. Nende suur pluss on ruumisäästlikkus, sest need saab mugavalt väga väikesesse kotti pakkida.

Samas on jalg- või mootorrattaga matkajatele mugavad tavalisest väiksema lülipikkusega telgikaared, et telk mahuks võimalikult kompaktselt sadulakotti.

Milline on põhi?

Kvaliteetsel telgil on ka hea telgipõrand. Kolme aastaaja telkidel näeb see välja nagu plastribadest punutud kangas. Külmaaja telkidel on põhi telgikattematerjaliga sarnaselt nailonkangast.

Ka põranda puhul tuleks jälgida selle veepidavust, sest telgi põhja alla koguneb niiskus, millele inimene oma raskusega peale surub. Seetõttu võiks põranda veekindlus olla suuremgi kui kattematerjalil, näiteks 3000 mm.

Kasutusmugavus

Väliskesta paigaldamine on mõne telgi puhul lihtsam kui teisel. Pealmine kiht kinnitatakse telgi nurkade külge metall- või plastkonksude või mugavate plastklõpsudega.

Kui telgi välisuksel on kaks lukukelku, üks üleval ja teine all, saad ust kasutada nii telki sisenemiseks kui ka tuulutusavana. Eriti mõnus on see võimalus rasketes ilmastikutingimustes. Avades ülemise uksepoole, saad telki hästi õhutada või söögitegemisel tekkivat auru välja lasta. Erinevad ventileerimisvõimalused teevad telgis olemise mõnusaks. Selleks et telgist õhk läbi käiks, tuleb tuulutusavad ööseks kindlasti lahti teha.

Suvistel telkidel ei tule väliskest otsaga vastu maad, vaid on mõnedel telkidel isegi 10 cm lühem. Sellisel juhul käib õhk eriti hästi kahe telgikihi vahelt läbi.

Talvistel telkidel on väliskesta ääre küljes riideriba ehk lumepõll, kuhu pannakse kivid või kuhjatakse peale lumi, et telgi kahe kihi vahele lund ei tuiskaks.

Ka telgi värv loeb.

Mägedesse on turvalisuse huvides soovitatav valida eredat värvi telk, mis paistab hästi kivide ja lume peal välja. Samas, metsas ööbimiseks on mõnusam looduslikku tooni telk, mis kohe silma ei hakka.

Kanga värv mõjutab sind ka telgis sees olles. Heledas telgis on päeval valge ja mõnus, kuid tumepunases hämar ja mugav magada.

Telgi hooldus ja esmaabi

Enne matkale minemist vaata telk kindlasti põhjalikult üle, vajadusel tee hooldus. Igaks juhuks võta väljasõidule kaasa ka parandamiseks vajalikud asjad: teip, niit ja nõel.

Kui tugikaar murdub. Katkisel telgi tugikaarel on väga teravad otsad, mis ka kangast läbi tulevad. Seega vaata enne reisi kaared kindlasti üle, ega neis mõra ole. Parem on purunemisohtlik tugikaar kohe välja vahetada või ära parandada. Kvaliteetsetel telkidel on ostes kaasas kaare parandamiseks mõeldud veidi jämedam parandushülst. See käib murdunud koha ümber ja kinnitatakse mõlemast otsast teibiga.

Kui telgikangas on auk. Augu puhul ei aita muu kui teipimine või kangaliimiga uue lapi peale panemine. Enne reisile minekut testi, kas teip või liim ikka hakkab kanga külge. Parim koht selle proovimiseks on telgiuks, kus proovilapp ei jää nii hästi näha kui telgikuplil.

Kui õmblus rebeneb, õmble see kinni nõela ja tugeva niidiga. Võta reisile selleks tarbeks kaasa väike õmbluskomplekt. Ajasäästlik on juba enne reisi panna niit nõela taha, sest öösel või kiiruga on seda tüütu teha.

Kaitse telgi põrandat. Telgi põranda kulumist vähendab, kui paned selle alla koormakile. Võid magamismati või selle osa panna telgi alla ka vaid siseukse juurde, kus palju käiakse ja põlvedega toetatakse. Selline pehme alus teeb seal istumise ka mugavamaks.

Nii pikendad telgi eluiga

Pärast telgi ostmist pritsi see üle spetsiaalse UV-kaitsega, mis kaitseb kangast päikese eest.

Päikesekiirgus muudab telgi hapraks – ära jäta seda lihtsalt õue seisma.

Pese määrdunud telki neutraalse pesuainega, näiteks spetsiaalsete Nikwaxi toodetega.

Lase telgil täielikult kuivada, enne kui selle ära pakid.

Kui voldid telgi kokku kohevalt, võib see ka pikalt ilma vahepeal tuulutamata panipaigas seista.

Kui palju maksab hea telk?

100 eurot – kvaliteetne telk suveks.
150–180 eurot – suur valik erinevaid kolme aastaaja telke matkaentusiastile. Alates 200 eurost – talvine alumiiniumkaartega telk, millel on ka korralik telgipõhi. 

Loe lähemalt, kuidas valida magamiskotti juulikuu Nipiraamatust!

Foto: Foto: Pixabay