Foto: Aldo Luud
Inimesed
23. juuli 2017, 20:17

ÕHTULEHE GALERII | Malevlased veetsid nädalavahetuse metsalaagris köiega laskudes ja lõkkel süüa valmistades (7)

Õpilasmalevate suvi on täies hoos, kuid juba teist aastat järjest tuli see mõnede malevlaste jaoks hoopis teistmoodi. Nimelt veetis 12 malevarühma ehk umbes 200 noort ühe malevaaegse nädalavahetuse metsalaagris.
Foto: Aldo Luud

Sihtasutuse Õpilasmaleva juhataja Ott Väli ütleb, et tänavu on teine aasta, kui muu hulgas toimuvad ka riigikaitse suunitlusega malevarühmad, mida nimetatakse teemarühmadeks. "Teemarühmad õpilasmalevas ei ole iseenesest midagi uut. Tänases õpilasmalevas on olnud näiteks teatri ja rahvatantsu suunitlusega malevarühmi," ütleb ta. 

Foto: Aldo Luud

Mõte teha riigikaitse teemarühmi tekkis Õpilasmaleva staabil 2015. aastal. Põhjuseks see, et riigikaitse on viimastel aastatel olnud väga aktuaalne teema. "Riigikaitseteema sobis ka seetõttu, et see aitab saavutada üldisi õpilasmaleva eesmärke. Näiteks on nii õpilasmalevas kui ka militaarmaailmas väga tugev rõhk meeskonnatöö arendamisel," sõnab Väli. Riigikaitse teemalisi lisategevusi pakutakse eelkõige linnasisestele ehk ööbimiseta rühmadele, et ka seda tüüpi malevarühmadele lisaväärtust anda. "Muidu seostub klassikaline malevamelu pigem linnaväliste rühmadega ehk nendega, kus malevlased viibivad kodust mitu nädalat eemal."

Foto: Aldo Luud

Nii saadi kampa MTÜ Riigikaitse Rügement ja Kaitseministeerium - esimene on koos Õpilasmalevaga välja töötanud linnasiseste rühmade programmi, teine aga toetab rühmade toimumist. 

Mullu, esimesel riigikaitse õpilasmalevate katsetusel, osales programmis neli Tallinna Õpilasmaleva rühma - kokku 60 malevanoort. Tänavu aga juba 12 rühma ehk umbes 200 malevlast. Lisaks Tallinna õpilasmaleva noortele kaasati tänavu ka Kernu ja Kuusalu valla õpilasmaleva rühmad.

 Malevlased said külastada nii Viimsis asuvat sõjamuuseumi kui ka Staabi- ja sidepataljoni. Kõige põnevam oli noorte jaoks aga terve nädalavahetuse kestnud metsalaager, kus saadi meditsiinialaseid teadmisi, õpiti tuld tegema ja tulekahju kustutama, mängiti airsofti, käidi katakombides, laskuti angaari katuselt köiega alla, püstitati sõjaväetelke, tehti lõkkel süüa ning läbiti, ilma raskete seljakottideta, ka jalgsirännak.

Foto: Katharina Toomemets